23948sdkhjf

Minister: Frit brændselsvalg kan koste op til 1,5 milliarder

Frit brændselsvalg kan koste statskassen stort beløb, og hele Co2-gevinsten kan gå tabt, siger klima-, miljø- og bygningsministeren.
Statskassen kan gå glip af op til 1,5 milliarder kroner i tabte afgifter, og Co2-gevinsten kan gå tabt, hvis de mindre danske fjernvarmeværker får frit brændselsvalg. Det siger klima-, energi og bygningsminister Martin Lidegaard til Jyllands-Posten.

Det frie brændselsvalg vil give lavere priser til forbrugere. Erfaringerne fra 35 små værker, som sidste år fik frit brændselsvalg viser, ifølge Dansk Fjernvarme, at en typisk husstand kan spare op til 2500 kroner om året på varmeregningen.

De store besparelser kan blandt andet hentes ved at fyre med halm hos de 250 mindre danske fjenvarmeværker. Men frit brændselsvalg ser minister Martin Lidegaard som en dårlig ide, fordi brugen af grønne brændsler giver mest værdi for værkerne, hvis de kun producerer varme.

Både el og varme
Og ifølge Martin Lidegaard så bygger fjernevarmetanken på kraftvarme, hvor man både producerer varme og el, og derfor er ministeren imod frit brændselsvalg.

- Hvis fjernvarmeværkerne kun producerede varme og ikke el, skulle strømmen alligevel produceres et andet sted, siger Martin Lidegaard til Jyllands-Posten og tilføjer, at der med går hele Co2-gevinsten tabt.

Hos Dansk Fjernvarme har man svært ved at se, at frit brændselsvalg ikke er en god ide.

- Ved at skifte dyr naturgas ud med halm, når man skal varme vand op, får man en CO2-gevinst, og samtidig får vi udnyttet lokale ressourcer, der på det nærmeste ligger i forbrugernes baghave. Jeg har svært ved at se, at det er en dårlig idé, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme, til Jyllands-Posten.
Kommenter artiklen (16)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.083