23948sdkhjf

Stormvejr hjælper Australien længere væk fra brug af kulkraft

For første gang kommer under halvdelen af Australiens el fra kul. Det skyldes blandt andet travle vindmøller

Australien rundede i slutningen af august et skarpt hjørne, når det gælder overgangen fra brug af fossil energi til vedvarende energi.

For første gang kom under halvdelen af Australiens strøm således fra kulkraft.

Det viser tal fra det australske elmarked fra sidste uge af august.

49,1 procent af strømmen var her produceret ved hjælp af kulkraft. Næsten lige så meget - 48,7 procent - kom fra vedvarende energikilder.

Det er især kraftigt stormvejr, der på det seneste har sat godt gang i vindmøllerne og skabt en voksende mængde vindenergi.

Australien er i dag stadig en af verdens førende eksportører af kul og gas. Landet har traditionelt også selv været meget afhængigt af fossil energi.

Ifølge Tim Buckley, der arbejder med klimaøkonomi, er tallene fra august et resultat af både ekstremt vejr - herunder kraftige storme - samt en varm start på foråret, hvilket har ført til lavere strømforbrug.

- Det er en historisk lav andel af strøm fra kulkraft på det nationale energimarked, men det siger også noget om, hvor vi er på vej hen.

- Der kommer kun til at gå nogle få år, før kul nærmest ikke fylder noget som helst i produktionen, siger Tim Buckley.

Det sydøstlige Australien har i løbet af året registreret vindstød på over 40 meter i sekundet. Det har været med til at fordoble produktionen af vindenergi.

De fleste af Australiens 16 kulkraftværker står til at lukke i de kommende år.

I stedet har landets regering investeret kraftigt i vedvarende energi.

Regeringen har onsdag også præsenteret planer om at bygge seks nye store batterianlæg. De skal efter planen stå klar inden udgangen af 2027.

Australiens energitilsyn advarede i sidste uge om, at der er brug for endnu flere investeringer i vedvarende energi, hvis man skal undgå periodemæssige strømnedbrud i de kommende årtier.

/ritzau/AFP

Artiklen er en del af temaet Udland.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095