23948sdkhjf

Fra computerspil til AI-termostater

Den prestigefyldte BHJ Project Award gik i år til Hieu Dao Trung, der i sit master-projekt har arbejdet på at udvikle intelligente AI-styrede termostater sammen med OJ Electronics.

- Prisen betyder utrolig meget for mig. Faktisk mere, end du lige skulle tro.

Sådan lyder det fra den vietnamesiske mechatronics-studerende, Hieu Dao Trung, der netop har modtaget en pris fra BHJ Fonden for et projekt, hvor han har udviklet intelligente AI-styrede termostater sammen med OJ Electronics.

Hieu har gennem sit projekt ikke blot demonstreret, hvordan AI kan forbedre varmestyring, men også hvordan det kan gøre termostater mere energieffektive. Inspirationen har han hentet fra en uventet kant, nemlig fra det gamle, klassiske computerspil ”Lunar Lander: Beyond" hvor han har genanvendt en teknik kaldet 'potential-based reward shaping', der gør AI-træningsmodellen hurtigere og mere præcis. Resultatet er en termostat, der lærer og tilpasser sig mere effektivt end traditionelle systemer.

- I computerspillet kan du kun gøre to ting: Trykke på rumskibets højre jetmotor eller den venstre. Hver beslutning fører til succes eller katastrofe. I min model kan tingene gradbøjes, så alt er ikke fuldstændigt rigtigt eller forkert, men derimod vurderes, hvor god eller hvor dårlig situationen er. Det betyder bl.a., at det der umiddelbart virker som en dårlig situation kan have positive langsigtede effekter, udtaler Hieu Dao Trung i en pressemeddelelse. 

Lærerigt samarbejde 

Den unge studerende roser både sin vejleder Ali Khosravi og OJ Electronics A/S for samarbejdet i forbindelse med sit masterprojekt.

- Samarbejdet var uvurderligt. OJ’s støtte og åbenhed har virkelig hjulpet mig med at omsætte teori til praksis, siger en taknemmelig Hieu Dao Trung.

OJ Electronics er ligeledes begejstrede for resultaterne af Hieus projekt.

- Resultaterne ser rigtigt lovende ud. De indikerer, at der er et stort potentiale for at udvikle mere energieffektive termostater gennem brugen af AI. Vi er altid glade for at støtte op om undervisningsmiljøet med spændende projekter, der bidrager til et endnu større fokus på innovation i virksomheden, udtaler Finn Kähler, Development Manager hos OJ Electronics.

Samarbejdet er et eksempel på, hvordan to plus to nogle gange giver fem, når studerende og virksomheder arbejder sammen om at skabe banebrydende resultater. Engang i fremtiden kan Hieus anvendelse af AI i termostater potentielt sænke energiforbruget og forlænge levetiden på disse enheder, hvilket både forbrugere og industrien vil kunne drage nytte af.

Fejrer med is

Den nu færdiguddannede mechatronics-studerende kommer til at fejre prisen og sin uddannelse på beskeden vis.

- Jeg er i fuld gang med at nørkle med ideer, så det bliver kun til en enkelt is med vennerne, griner Hieu Dao Trung.

Selvom han er født og opvokset i millionbyen Ho Chi Minh City, der har næsten dobbelt så mange indbyggere, som der bor i hele Danmark, så håber den nyudklækkede ingeniør, at han kan få job og blive boende i lille Sønderborg.

Hieu Dao Trung drømmer også om at blive ingeniør, som udvikler smarte applikationer, specielt i små systemer som for eksempel termostater. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11