23948sdkhjf

Kommune efter skandale: Nu skal direktionen under lup

Vestsjællandske lokalpolitikere har stillet lånegarantier på mange millioner til "monument over den største skandale i Odsherred"

Tirsdag skulle byrådet i Odsherred Kommune behandle fem punkter vedrørende skandalen i Odsherred Forsyning. 

Det har efterladt de indtil nu uindviede politikere i chok. Og der er sat gang i flere tiltag.

Det er blandt andet et underskud på 619 millioner kroner, der har chokeret politikerne og årsagen til hele miseren skal findes, skriver TV2 Øst. 

Viceborgmester Niels Nicolaisen (V) har svært ved at forstå, at direktion, bestyrelse og byråd ikke har været bedre orienteret. 

- Derfor sætter vi nu gang i en uvildig undersøgelse. Der skal afdække, hvordan det kunne gå så galt. Det vil sige, at vi skal have undersøgt direktionens ageren og selvfølgelig også, hvilket grundlag bestyrelsen de seneste år har truffet sine beslutninger på, siger Niels Nicolaisen (V) til mediet.

Borgmester Karina Vincentz (Nyt Odsherred) deltog ikke på behandlingen af punkterne på grund af inhabilitet. 

Det er i varmeselskabet i Odsherred Forsyning, at den økonomiske situation er kaotisk. De øvrige datterselskaber er i normal drift.

Monument over skandale

På mødet tirsdag skulle der også tages en beslutning om at give en lånegaranti på 90 millioner kroner til færdiggørelsen af det nye domicil, Odsherred Forsyning er ved at få opført. 

Lånegarantien blev givet, men der var reelt ikke andre muligheder, lyder kritikken fra blandt andet Thomas Nicolaisen (R). Han understreger overfor Sjællandske Nyheder, at han stemmer nej med hjertet og ja med hjernen. 

- Bygningen vil stå som et monument over den største skandale i Odsherred, hvis ikke i hele Danmark. Det vil være symbolet på, hvordan tingene gik galt, siger Thomas Nicolaisen (R) til sn.dk. 

Byrådet skulle på mødet tage stilling til en bevilling af 3 millioner kroner til ekstern rådgivning og til nye lånegarantier til Odsherred Forsyning - blandt andet garantien på de 90 millioner til færdiggørelsen af det nye domicil. Desuden skulle der stilles en kommunegaranti, der skal finansiere renoveringsprojekter og nye investeringer i Odsherred Tømning, Odsherred Vand og Odsherred Spildevand.

Lånegarantierne blev trods protester givet af et enigt byråd. 

Det besluttede byrådet

Bevilling af ekstern rådgivning til Odsherred Forsyning

  • Odsherred Kommune har indgået aftale med advokatfirmaet Bech-Bruun om bistand i sagen.
  • Opgaven omfatter kontakt med flere ministerier samt EU-Kommissionen, ligesom der har været intensive drøftelse internt og eksternt med især Nordea samt Kommunekredit.
  • Der er tale om den mest komplicerede og omfattende opgave i mange år, hvilket afspejler kommunens udgifter til sagen. Det blev besluttet, at der bevilges yderligere 3 mio. kr. til ekstern bistand. I forhold til beløbsstørrelsen kan det være vanskeligt pt. at estimere, hvilket behov kommunen vil have fremadrettet.

Odsherred Forsyning anmoder om kommunegaranti

  • Odsherred Forsyning har anmodet om og får kommunegaranti på samlet 90 mio. kr. 
  • Lånene skal finansiere renoveringsprojekter og nye investeringer i Odsherred Tømning, Odsherred Vand og Odsherred Spildevand. 
  • Finansiering til projekterne blev godkendt på Odsherred Forsynings bestyrelsesmøde den 27. maj 2024. 

Garanti for domicilbyggeri

  • Godkendt.

Lukket dagsorden: Orientering af delvis frigivelse af garantibeløb - Odsherred Forsyning - status på forhandlinger

Kilde: Odsherred Kommune

Artiklen er en del af temaet Rod i Odsherred.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078