23948sdkhjf

Dansk Fjernvarme: Fjernkøling kan spare en halv million tons CO2

De senere år er der opstået større og større behov for køling i danske hjem og virksomheder.
Store glasfacader og særdeles velisolerede bygninger betyder, at der i sommerperioden er behov for køling. I dag klares dette med air condition, men fjernkøling kan udnytte grønne teknologier til at spare op mod en halv million tons CO2 – og samtidig skabe nye arbejdspladser. Men dette kræver ændring af lovgivningen, som i dag står i vejen for udbredelsen, peger Dansk Fjernvarme i en pressemeddelse.

Op mod en halv million tons CO2. Så meget udledning vil fjernkøling kunne spare det danske samfund for. For hvor man tidligere udelukkende havde behov for opvarmning af stuer og kontorlokaler, så har udviklingen gjort, at der i dag er et udtalt behov for køling om sommeren i stedet for varme om vinteren.

Ingen rammebetingelser
Køling klares hovedsageligt ved hjælp af air condition anlæg, men rent teknisk kan det klares betydeligt mere miljøvenligt med fjernkøling. Dette kan dog ikke lade sig gøre i stort omfang, da fjernvarmeværkerne ikke kan gå i gang med at etablere fjernkøling med de gældende regler indenfor Varmeforsyningsloven.

- Rammebetingelserne er ikke på plads, og derfor har vi ikke set et gennembrud for fjernkøling i Danmark, siger Dansk Fjernvarmes direktør Kim Mortensen.

Kun i hovedstadsområdet har man i større skala fået udbredt fjernkøling i selve midtbyen. Der til kommer et par mindre anlæg andre steder i landet.

Særskilte selskaber
Problemet er, at fjernvarmeværkerne kun kan beskæftige sig med varme. Skal fjernvarmeværkerne producere køling, så skal de oprette særskilte selskaber, og dermed bliver de skattepligtige og påfører fjernvarmeselskabet omkostninger. Dermed bremses muligheden.

- Der er flere oplagte synergifordele ved at fjernvarmeværker også kunne drive fjernkøling. Dels har man muligheden for at udnytte og nyttiggøre energien dobbelt ved både at producere varme og køling. Dels har man i forvejen strukturen og organisationen til at drive forsyningsvirksomhed, siger Kim Mortensen.

Kan reglerne for området ændres, så vil fjernkøling være et grønt guldæg. Dels giver det forbrugerne bedre komfort i deres bygninger. Dels giver det grøn energiudnyttelse, og ikke mindst skaber det rigtig mange job. Og endelig vil det skabe et egentligt hjemmemarked for fjernkøling, som danske virksomheder har stor gavn af i den internationale konkurrence. Danske virksomheder er førende indenfor fjernkølingsområdet såvel som indenfor fjernvarme.

Stor eksport
På internationalt plan har andre lande taget førertrøjen indenfor fjernkøling. Sverige har således en udbredelse på omkring 40 procent af den samlede køling.

- Fjernkøling er ikke kun en gevinst for miljøet, det vil også være en gevinst for samfundet, fordi det vil skabe vækst. Eksportvirksomhederne indenfor fjernvarmeindustrien forventer således at kunne tredoble eksporten til 15 milliarder kroner i 2020 og samtidig skabe 4000 arbejdspladser. Kan fjernkøling kobles på denne proces, så vil potentialet for eksport og arbejdspladser være endnu større, siger Kim Mortensen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094