23948sdkhjf

Biogas-branchen opfordrer til at droppe støtte på 10 milliarder

Forslaget fra Biogas Danmark kommer efter, at udbudsbetingelserne i de planlagte biogasudbud er blevet kraftigt forringet

Biogas Danmark opfordrer nu regeringen til at droppe planlagte biogasudbud. 

I stedet skal pengene bruges på at fjerne afgifter på ustøttet biogas.

– Forringelsen af udbuddene betyder, at der kommer markant mindre biogas per støttekrone. Derfor foreslår vi en anden model, der vil give meget mere biogas for pengene. Samtidig sikrer den, at forbrugere og fjernvarmeværker kan købe ustøttet grøn biogas, uden at betale afgifter som om det var fossil gas, udtaler direktør Frank Rosager fra Biogas Danmark.

Forslaget vil sikre den politiske aftale om, at der ikke må anvendes fossil gas til opvarmning fra 2030 ved at give hjemmene adgang til at købe ustøttet biogas på markedsvilkår allerede fra 2027. Dermed er forslaget også helt i tråd med anbefalingerne fra regeringens NEKST-udvalg. skriver Biogas Danmark. 

Gas i private hjem

Biogas Danmarks opfordring til regeringen om at droppe den planlagte biogasstøtte på cirka 10 milliarder kroner følges op med et forslag om at sikre, at private hjem fra 2030 bliver forsynet med grønne gasser som biogas, hvor det er vanskeligt eller umuligt at skifte den fossile naturgas ud med fjernvarme eller varmepumper.

"I landdistrikterne kan konvertering fra gasfyr være svært, idet det ikke altid er muligt at få fjernvarme. Finansiering af en varmepumpe er nærmest umuligt på grund af ejendomsværdierne i disse områder. En situation der kun forværres, hvis der gives en slutdato for anvendelsen af gasfyret", skriver Biogas Danmark i sin opfordring til regeringen. 

Forslaget fra Biogas Danmark kommer efter, at udbudsbetingelserne i de planlagte biogasudbud er blevet kraftigt forringet. 

Fortrængningskrav

Anbefalingen går ud på, at der indføres et såkaldt naturgas-fortrængningskrav for de gashandlere, der leverer gas til privat rumopvarmning og fjernvarme. 

Det indebærer, at gashandlerne i de kommende år bliver forpligtet til at levere en gradvist stigende andel af grøn gas, og at der fra 2030 udelukkende bruges grøn gas til boligernes varmeforsyning. 

Den ustøttede grønne gas, der leveres via gasnettet, skal fritages for energi- og CO2-afgifter og dermed ligestilles med øvrige biobrændsler i varmeforsyningen. Det gælder eksempelvis træpiller og biogas, der leveres direkte til fjernvarmeforsyning udenom gasnettet.

– Eftersom afgiftsfritaget biogas er marginalt dyrere end naturgas med afgifter, så er det samtidig en løsning, der ikke kan konkurrere på varmeprisen med fjernvarme- og varmepumpeløsninger. Dermed er vores forslag en god overgangsløsning, som er afbalanceret i forhold til de andre grønne løsninger, der er i spil i varmeforsyningen, siger Frank Rosager.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062