23948sdkhjf

EU-chef: Hold a-kraftværker i drift

Driftsforlængelsen af atomkraftværker er den billigste vej til ren elektricitet, siger Ursula von der Leyen

Atomkraft er en afgørende brik på Europas vej til klimaneutralitet, og derfor bør medlemslandene ikke skrotte denne til fordel for vedvarende energiformer.

Appellen fra EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen falder i en tale på et topmøde for atomenergi i Bruxelles torsdag.

- Når man ser på nødvendigheden af hurtig handling i klimaudfordringen, så må landene afsøge deres muligheder meget grundigt, før de skrotter en allerede eksisterende og forhåndenværende kilde til elektricitet, siger von der Leyen.

22 procent af EU's elforsyning kommer fra atomenergi. Det er ifølge EU-Kommissionen den største enkeltstående kilde til elektricitet.

Men udviklingen har været klar de seneste tre årtier. Før årtusindskiftet udgjorde atomkraft en tredjedel.

Flere lande har de senere år truffet beslutning om at skrotte atomenergi med Tyskland, EU's folkerigeste land, som den mest betydningsfulde.

I 2023 blev den sidste reaktor lukket i Tyskland, men politisk er det stadig et varmt emne, og nogle partier ønsker nye a-kraftværker.

Det er helt afgørende for EU's vej til klimaneutralitet, at man ikke sætter atomkraftværkerne ud af drift, mener formanden for EU-Kommissionen.

- Driftsforlængelsen af de eksisterende værker er den billigste måde til at sikre ren elektricitet i stor skala, siger von der Leyen.

/ritzau/

Artiklen er en del af temaet Atomkraft.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079