23948sdkhjf

Europa er uforberedt på klimarisici og skal handle hurtigere

Ifølge analyse står Europa over for alvorlige klimarisici. Det skal gå hurtigere med at få iværksat tiltag

Europa er ikke gearet til de hastigt voksende klimarisici, som vi står over for.

Det konkluderer Det Europæiske Miljøagentur (EEA) i agenturets første europæiske klimarisikovurdering.

- Vores nye analyse viser, at Europa står over for akutte klimarisici, der vokser hurtigere end vores samfundsmæssige beredskab.

- For at sikre vores samfunds modstandsdygtighed skal europæiske og nationale beslutningstagere handle nu for at mindske klimarisiciene, både gennem hurtige emissionsreduktioner og solide tilpasningspolitikker og -tiltag, siger Leena Ylä-Mononen, EEA's administrerende direktør, i en pressemeddelelse.

I vurderingen gennemgås 36 store klimarisici for kontinentet inden for fem temaer: økosystemer, fødevarer, sundhed, infrastrukturer samt økonomi og finans.

Og ved 21 ud af de 36 risici er der brug for mere øjeblikkelig handling. Otte af de 36 risici er særligt akutte.

Det handler blandt andet om at bevare vores økosystemer. Ifølge analysen er klimaforandringer en af de hovedårsagerne til, at Europa oplever tab af biodiversitet og en tilbagegang for økosystemerne.

EU og medlemslandene tilskrives at have gjort betydelige fremskridt, når det handler om at forstå de klimarisici, de står over for og forberede sig på dem.

Men iværksættelsen af tiltagene halter bagefter den hastige stigning i risikoniveauerne.

I EEA's vurdering er varme inden for temaet sundhed den alvorligste og mest akutte klimarisikofaktor. I flere somre har blandt andet Sydeuropa oplevet ekstrem varme.

- Europa oplever hyppigere og mere intense hedebølger. Denne opvarmning, såvel som dens kraftigere virkninger på aldrende grupper, udsætter en større del af befolkningen for varmestress, især i det sydlige og vestlige-centrale Europa.

- I sommeren 2022 blev mellem 60.000 og 70.000 for tidlige dødsfald i Europa tilskrevet varme, lyder det i analysen.

Inden for sundhed kan værktøjer som byplanlægning, bygningsstandarder og arbejdsmarkedslovning være med til at mindske klimarisiciene, vurderer EEA.

EEA hører under EU, og vurderingen er lavet efter anmodning fra Europa-Kommissionen.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063