23948sdkhjf

Tidligere Dong-direktør fylder 75

Anders Eldrup strøg til tops i Finansministeriet, blev topchef i Dong og røg ud igen. Siden har han beskæftiget sig med grønne emner. 30. oktober fylder han 75.

Han har brugt over 25 år i Finansministeriet og satte gang i omstillingen af Dong - det nuværende Ørsted - som i dag er et førende grønt selskab.

Rejsen fra gas til havvind lagde kimen til en stribe poster på området, der siden har fyldt for Anders Eldrup, der mandag den 30. oktober fylder 75 år.

Eldrup er oprindeligt fra Ebeltoft, og med en kandidat i statskundskab fra Aarhus Universitet i 1972 begyndte han en opstigning i Finansministeriet.

Her endte han som departementschef, inden han i 2001 skiftede bane og blev topchef for statens naturgasselskab - Dansk Olie og Naturgas (Dong).

Med ham bag rattet blev det til flere opkøb og et navneskift til Dong Energy for at signalere en ny retning, inden det endte med en uskøn fyring i 2012.

Eldrup blev anklaget for at give nøglemedarbejdere høje lønninger uden at orientere bestyrelsen. Men han fik siden genoprejsning ved en voldgiftssag.

Siden har han siddet i en række bestyrelser - eksempelvis Danmarks Grønne Investeringsfond, tænketanken Concito og geotermiselskabet Innargi.

Politikerne har også hevet ham ind til at stå i spidsen for en kommission, der skulle sætte fart i udbredelsen af elbiler i landet.

Aktuelt er han forperson for Innovationsfonden, og når han ser tilbage, har der været en klar overvægt af selskaber i den grønne genre på cv'et.

Et område, han blev grebet af i Dong, hvor den røde tråd i hans direktørtid var at ændre kursen fra at producere energi med kul til at gøre det grønt.

- Jeg har haft noget med fjernvarme at gøre, ladestandere, geotermi og vindmølletestcentre. Så meget af det har været grønt.

- Men når man færdes i de forskellige økosystemer, kan man lære lidt hvert sted og måske bringe det videre til de andre, siger han.

Selv om det efterhånden er flere år siden, at han kunne have trukket sig og være gået på pension, er det ikke noget, der ligger i kortene.

- Jeg håber, at det kan fortsætte et stykke tid endnu, fordi jeg kan godt lide den slags arbejde. Men det er jo klart, at der er en udløbsdato på.

- Min forhåbning er, at det vil udløbe successivt, så det ikke bliver fra den ene dag til den anden, men en gradvis proces, siger Anders Eldrup.

Når tiden ikke bruges på bestyrelsesarbejdet, bruger han den på at løbe og holde sig i form, på sin store familie og på at følge med i nyhedsstrømmen.

Privat er han gift med Merete Eldrup, tidligere direktør for TV 2, og den store familie tæller både sammenbragte og fælles børn, svigerbørn og børnebørn.

/ritzau/

Artiklen er en del af temaet Navnenyt.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.5