23948sdkhjf

Dansk klynge klar til at genbruge vinger

I løbet af de kommende år vil gamle udtjente vinger fra tusindvis af vindmøller skulle destrueres. Men det giver ikke mening, hverken miljømæssigt eller økonomisk, mener ny klynge, der vil lave en forretning ud af vingerne.
En række danske kompetencer inden for genbrug af forskning, design, virksomheder og erhvervsfremme samles nu i klyngen Smart Materials Cluster. Det er den nordjyske virksomhed Sunby, der i samarbejde med erhvervsfremme-klyngen Hub North står bag Smart Materials Cluster:

- I en verden, hvor råvareressourcerne bliver mere og mere knappe og dermed dyrere, er der et kæmpe potentiale i ikke bare at genbruge, men også i at udvikle nye produkter fra high value- affaldsmateriale. Det kan f.eks. være fra vindmøllevinger, siger Romain Sacchi, projektleder i Sunby.

5000 vindmøller på et år
Ifølge tal fra Teknologisk Institut var der i 2012 alene i Danmark knap 5000 vindmøller, som i de kommende år skal have udskiftet vinger eller destrueres.

Fælles for virksomhederne er, at de alle har kompetencer og forretningsinteresser i at bruge og genbruge udtjente vinger og andet high value affaldsmateriale, der indeholder værdifulde komponenter som f.eks. glasfiber, kulfiber, aluminium mv. Smart Materials Cluster har udgangspunkt i Nordjylland, men har deltagere fra hele landet.

- OECD har konkluderet, at for at omsætte ideer til succesfuld forretning, bliver virksomhederne mere og mere afhængige af komplementær viden og know-how fra virksomheder og institutioner, som ikke er deres egne, siger Rodin Genoff, international klyngeekspert og facilitator for Smart Materials Cluster.

Vil skabe arbejdspladser
De deltagende virksomheder er især højt specialiserede som bl.a. Jatop, der er eksperter i nedbrydning og genbrug af udtjente produkter, og Liftra, der er eksperter i at demontere udtjente møllevinger, samt Sunby, der har stor erfaring med genbrug af udtjente produkter.

Sunby står også for design af produktionsprocessen og koordinering af forsyningskæden, helt fra rå udtjent vinge til færdige produkter hos forbrugeren og industrien.. Hermed kan der skabes en værdikæde, som har stort potentiale, forudser Henrik Wadman, der er projektleder i den nordjyske vindklynge, Hub North:

- Et af vores mål er at skabe arbejdspladser inden for en ny og voksende bæredygtighedsbranche med et meget stort potentiale. Det er klart, at vi ikke skal lukke os om Nordjylland, men netop søge samarbejde uden for regionen og i hele verden. Det er efter vores overbevisning den bedste måde at skabe nordjyske arbejdspladser på, pointerer Henrik Wadmann.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094