23948sdkhjf

Nyt nordjysk samarbejde om biogas til transport

Frederikshavn Kommune har i samarbejde med Region Nordjylland, Aalborg Kommune, Nordjyllands Trafikselskab (NT) og HMN Naturgas taget initiativ til at undersøge mulighederne for at indføre biogas til transport i Nordjylland.
Undersøgelsen er delt op i to faser. Den første fase skal belyse forskellige ruter og køretøjers mulighed for at overgå til biogasdrift og omfatter busser og renovationsvogne i Frederikshavn kommune, samt busforbindelsen på strækningen imellem Frederikshavn og Aalborg.

I den næste fase inddrages busserne i Aalborg, Aalborg Kommunes renovationsvogne samt dele af de kommunale bilparker i både Frederikshavn og Aalborg, såfremt fase 1 viser, at der er et realistisk grundlag herfor.

- Med denne undersøgelse tager vi et stort skridt i den rigtige retning for at medvirke til at realisere målene i regeringens energiaftale fra 2012, som kræver en radikal grøn omstilling af transportsektoren, siger Bahram Dehghan, Senior projektleder i Energibyen Frederikshavn.

Et sammenhængende gastanknet
Undersøgelsen vil belyse de samfundsøkonomiske, driftsøkonomiske, brugerøkonomiske og miljømæssige aspekter i forbindelse med anvendelse af biogas til transport og hermed skabe beslutningsgrundlag for en evt. senere politisk beslutning om at afprøve teknologien.

Ud fra et større perspektiv kan det være startskuddet til etablering af et gastanknet fra nord mod syd på motorvej E45. Parterne undersøger nemlig muligheden for at placere to tankfyldestationer i henholdsvis Frederikshavn og Aalborg, som kan medvirke til at skabe en sammenhængende infrastruktur til grøn transport i Nordjylland.

Vælger man at etablere tankfyldestationerne, kan stationerne sammenkoble det danske gastanknet med resten af Skandinavien via færgeforbindelserne fra Frederikshavn til Göteborg og Oslo. Samtidig vil et gastanknet i Aalborg kunne udbygges i form af afgreninger til den nordjyske region samt mod syd til Århus.

Biogassen produceres i Nordjylland
Initiativet bag dette samarbejde er opstået i forlængelse af et andet projekt, som Energibyen Frederikshavn er involveret i. Det drejer sig om opførelsen af et større biogasanlæg, hvor affaldsprodukter fra landbrug, fødevareindustri og på sigt også husholdningsaffald skal omdannes til biogas, der kan anvendes til transportsektoren. Indtil biogasanlægget er fuldt leveringsdygtigt levere gastankstationerne i stedet naturgas til køretøjerne.

Hvis undersøgelsen viser, at der er et forretningsmæssigt, samfundsmæssigt og miljømæssigt grundlag samt politisk opbakning til at omlægge de udvalgte ruter og køretøjer til biogas, vil dette projekt kunne bidrage med en betydelig CO2-reduktion i regionen, ny viden, vækst og kompetenceudvikling på uddannelsesinstitutioner som f.eks. Autobranchens Udviklingscenter i Frederikshavn og UCN i Aalborg.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078