23948sdkhjf

Klumme: Lad faglighed og synlighed spille sammen

I en global verden, hvor markeder, virksomheder og kompetencer går på tværs af grænser, lande og kontinenter er det i stigende grad nødvendigt med synliggørelse for at blive hørt.
Danmark og ikke mindst Nordjylland er en ubetydelig størrelse på det globale landkort, men hvis vi har noget betydningsfuldt at byde ind med, kan det stadig lade sig gøre at få taletid – til gavn for erhvervsliv, forskning og samfundet som helhed.

Mandag den 3. juni 2013 blev konferencen Wind Industry – Future Directions afholdt i Aalborg Kongres & Kultur Center. Vi var initiativtagere i et tæt samarbejde med EnergyVision, Aalborg Universitet, Offshoreenergy.dk samt Vindmølleindustrien, og formålet var dels at sætte fokus på den fantastiske underskov af små og store underleverandører til vindindustrien og dels at sætte fokus på danske forskningskompetencer inden for vind.

Danmark og ikke mindst Nordjylland kan noget helt særligt, når det handler om udnyttelse af vind som vedvarende energiressource. Vi var de første, der tilbage i 70’erne tog vind seriøst, og vi har siden været den væsentligste katalysator i at løfte vind fra græsrodsniveau til en førende alternativ energiform.

Larm og kamp
Wind Industry – Future Directions handlede om den viden, vi har i Danmark, og om de virksomheder, der har formået at kommercialisere vores vindviden. Der var således både fokus på faglighed og synlighed, og det tiltrak knap 200 virksomheder og forskere fra en række lande verden over.

Dagens hovedtaler var EU-kommissær Connie Hedegaard, og hun understregede flere gange, at jo mere vindsektoren formår at larme og kæmpe, jo mere vil det internationale samfund gøre for alternativ energi generelt og vind specifikt. Faktisk mente Connie Hedegaard, at de næste 9-10 måneder vil være helt afgørende for, hvor hurtigt implementeringen af alternative energiressourcer kommer til at gå. EU's stats- og regeringschefer skal nemlig i marts 2014 samles for at beslutte EU's klimamål frem mod 2030, og derfor bør vindsektoren nu spille på alle tangenter for at blive hørt.

Samarbejde er et must
I Hub North har vi godt 180 erhvervsmedlemmer inden for vind samt et af verdens førende universiteter med knap 100 PhD-studerende inden for vind. Både kommercielle interesser og world class kompetencer giver i dag grobund for både jobskabelse og vækst i Nordjylland, men der er ingen tvivl om, at potentialet er langt større for Nordjylland og for Danmark.

Vores afsæt vil fortsat være regionalt, fordi det er her, at vi kan hjælpe den enkelte virksomhed videre. Men det er klart, at vi også i stigende grad søger samarbejder nationalt og internationalt for at få vind endnu mere på dagsordenen. Derfor har vi netop etableret et formelt samarbejde med Offshoreenergy.dk i Esbjerg, og vi har løbende dialog med blandt andre Vindmølleindustrien, State of Green, Copenhagen Cleantech Cluster m.fl.

Vi vil med vores faglighed som afsæt fortsat larme og kæmpe for vind som den væsentligste bidragyder til opnåelse af et fossilfrit energisystem.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.091