23948sdkhjf

Nu bliver der slukket for lysstofrørene

Drop allerede nu de gamle løsninger og installer nye armaturer, lyder det fra brancheorganisation

Lysstofrør som man typisk kender fra kontor- og servicevirksomheder, landbrug, industri, lagre, butikker, skoler og institutioner, skal snart være fortid. 

Nu bliver de mest almindelig lysstofrør i Danmark, T5 og T8, udfaset på grund af deres kviksølvindhold - fra den 23. august 2023 blev der stoppet for salg af de to typer lysstofrør. Butikkerne må gerne sælge ud af lysstofrørene, indtil lagrene er tømte, men herefter kan man kun købe LED-rør.

Mads Risgaard, der er teknisk Konsulent hos Tekniq Arbejdsgiverne, der repræsenterer mere end 4.000 virksomheder inden for el, vvs og metal, opfordrer virksomheder til at installere et helt nyt armatur eller belysningsanlæg i forbindelse med udfasningen.

- Mange gange vil det være økonomisk fordelagtigt og mest bæredygtig, hvis bygningsejer og installatør i forbindelse med udfasningen af de eksisterende lyskilder installerer et helt nyt armatur eller belysningsanlæg, siger Mads Risgaard i en pressemeddelelse.

Tjener sig hjem på kort tid

Tekniq Arbejdsgiverne fortæller desuden, at organisationen jævnligt bliver orienteret om projekter, hvor tilbagebetalingstiden er mindre end 2,5 år, takket være lavere omkostninger til elektricitet og lysrør.

- Man bør som installationsvirksomhed være bevidst i sin kunderådgivning om, at LED-lyskilder har en meget mindre klimapåvirkning og at LED ikke indeholder kviksølv, at det ikke er særligt bæredygtigt og klimavenligt at opbygge et stødpudelager af lysstofrør til fremtidige udskiftninger, siger Mads Risgaard.

Et almindeligt lysstofrør har gennemsnitligt 8.000 brændetimer i sin levetid, mens LED-belysning har mellem 50.000 og 80.000 brændetimer og samtidig forbruger mindre energi.

Det estimeres, at udfasningen af T5 og T8 frem til udgangen af 2035 vil spare EU-landene for cirka 220 mia. kr. i pærer, energi og lamper samt næsten 3 ton kviksølv.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078