23948sdkhjf

Dansk Energi: Danmark når grøn milepæl i 2020

Op til 80 procent af danskernes varme og el vil i 2020 komme fra især biomasse og vindkraft, viser en ny analyse fra Dansk Energi.
Med energiaftalen fra sidste år er el- og varmesystemet under hastig forandring. Det betyder, at vi kan opnå 80 procent vedvarende energi i vores el- og kollektive varmesystem. Uden at miste momentum i gennemførelsen af energiaftalen, skal vi derfor til at sætte fokus på den periode, som følger efter 2020, mener Dansk Energi.

De 80 procent forudsætter, at energiaftalen fra 2012 implementeres, og at der i den decentrale varmeforsyning sker en opblomstring af vedvarende energi.

- Det er en markant milepæl, vi har inden for rækkevidde. Lykkes det, vil vi cementere vores position som en global, grøn rollemodel og vi har en mere fremtidssikret energiforsyning. Derfor bør det også have førsteprioritet, at energiforliget bliver ført ud i livet, siger Lars Aagaard, adm. direktør i Dansk Energi.

Når vi den markante milepæl, er tiden inde til at sætte fokus på den periode, der følger efter 2020 og frem mod 2035. Dansk Energi har derfor analyseret perioden 2020-2035 med udgangspunkt i forskellige scenarier.

Dansk Energi fremlægger i dag på sit årsmøde, Energiens Topmøde, et debatoplæg om de veje, som energisystemet og dermed energipolitikken kan følge fra 2020 til 2035. Oplægget peger på fire centrale udfordringer, som en energistrategi for tiden efter 2020 skal håndtere:

• Vi skal finde nye energipolitiske mål for 2035, der fortrænger fossil energi i flere sektorer end blot el- og varmesektoren. Målene for 2035 skal sikre, at vi vedbliver med at være et ambitiøst og ansvarligt energimæssigt foregangsland.

• Vi skal finde en ny balance mellem udbygning af vedvarende energi, anvendelse og eksport. Det skal sikre, at vi får elektrificeret vores forbrug og udvikler effektive lagringsteknologier.

• Vi skal sikre strategisk fleksibilitet ved at bygge et energisystem baseret på flere teknologier – sol og vind skal spille sammen med kraftværker, der kan håndtere biomasse, affald samt i en overgang gas og kul.

• Vi skal bekymre os mere om kraftværkerne og deres rolle i energiforsyningen. Fra at have leveret hovedparten af energien får vi et system med mere vind og sol, hvor kraftvarmens rolle som back up bliver mindre. Af hensyn til forsyningssikkerhed, økonomi og fleksibilitet har vi brug for en langsigtet troværdig ramme for drift og investeringer i de nødvendige værker samtidig med, at vi holder det langsigtede mål for øje – et Danmark uafhængigt af fossile brændsler i 2050.

- Vi efterspørger ikke en ny energistrategi eller en ny retning. Vi efterspørger en grundig debat om fokus for dansk energipolitik efter 2020. Den tidligere regering nedsatte en klimakommission, der gav et godt grundlag for formulering af det langsigtede mål: et Danmark uafhængigt af fossile brændsler. Vi opfordrer forligskredsen og Martin Lidegaard til at følge op på det arbejde og nedsætte en energikommission, der kan skabe et solidt grundlag for næste energipolitiske fase frem mod 2035, siger Lars Aagaard.
Kommenter artiklen (3)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078