23948sdkhjf

Sådan skal den selvforsynende gadelampe se ud

Projektets formål har været at udvikle en gadelampe med LED-teknologi, som er selvforsynende på basis af solceller og vindenergi.
Designet på den nyudviklede selvforsynende gadelampe er tilpasset det danske bybillede, så lamperne vil passe ind langs veje og gader i den danske by. Selve projektet er et samarbejde mellem vidensinstitutioner, kommuner og virksomheder og har haft til formål at udvikle en selvforsynende gadelampe tilpasset danske forhold. Projektet er unikt, da der både er fokus på funktionalitet og æstetik.

Projektet er ledet af partnerskabsorganisationen Gate 21 og har blandt andre involveret Danmarks Tekniske Universitet (DTU Risø), Faktor 3, Priess, Philips og en række kommuner samt Henning Larsen Architects. Projektets formål har været at udvikle en gadelampe med LED-teknologi, som er selvforsynende på basis af solceller og vindenergi.

- Det er meget spændende med det brede samarbejde mellem flere DTU-institutioner, kommuner og fabrikanter. Vi kan komme langt, når vi udveksler viden og kobler vores forskellige kompetencer i sådan et projekt, udtaler Christian Andresen fra Henning Larsen Architects’s designafdeling.

Gadelampen er et modulært system, hvor LED-lyskilden forsynes fra solceller på masten, en vindmølle placeret øverst på masten og et integreret batteri og styringssystem. Den konkrete, matematiske model for de tekniske dimensioner ved lampen – såsom antal af solceller, vindmøllens størrelse og mastens højde – er udviklet af DTU Risø.

Designopgaven har haft til formål at binde æstetik og funktionalitet sammen. Udfordringen har været at skabe et byrumsarmatur, der vil kunne falde ind i det danske bybillede og stadig leve op til de tekniske specifikationer. Der er mange faktorer at tage højde for, når et sådant produkt tænkes opført i bymiljøet. Det handler bl.a. om at sikre en høj fleksibilitet i forhold til montage og placering, og at møllebladende ikke reflekter sollyset, så man undgår gener for gående og trafikanter.

Det modulære koncept handler om at kunne tilpasse lampen, så den kan placeres forskellige steder i byen. Ideen er, at mastehøjde, antallet af solceller og vindturbinens størrelse kan variere i forhold til de aktuelle forhold.

Projektet er finansieret af Elforsk.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078