23948sdkhjf

Evida klar til at stikke spaden i jorden

Regeringen har i dag præsenteret udspillet "Klimahandling – I mål med fangst og lagring af CO2”, som udstikker retningen for, hvordan markedet for CO2-fangst og -lagring (CCS) skal indrettes i fremtiden.

Udspillet lægger op til, at både private og statslige markedsaktører får mulighed for at eje og drive rør til transport af CO2.

Evidas adm. direktør Kim Søgård Bering Kristensen ser frem til at understøtte en hurtig og omkostnings-effektiv markedsbaseret udrulning af CO2-rørinfrastruktur frem mod 2030.

- Det er en god dag for fremtidens CCS-marked i Danmark. Regeringens udspil flugter med behovet for stærke markedsorienterede rammer for CO2-fangst, transport og lagring, siger Kim Søgård Bering Kristensen i en pressemeddelelse. 

Evidas tilgang til arbejdet med fremtidens CO2-infrastruktur er markedsbaseret, og selskabet er derfor involveret i flere projekter og partnerskaber omkring CO2.

Billigst og mest bæredygtig

En analyse fra tænketanken Axcelfuture peger på, at rørført infrastruktur til transport af CO2 vil være den billigste og mest bæredygtige løsning på kortere afstande og over land. 

Evidas administrerende direktør ser derfor frem til det fortsatte samarbejde med markedsaktørerne om fremtidens CO2-infrastruktur.

- Fangst og lagring af CO2 kommer til at spille en nøglerolle i den grønne omstilling af de store CO2-udledere i Danmark og Europa, og CCS bliver afgørende for, at vi kan nå vores klimamål. Inden for få år skal vi i Danmark have etableret en fuld CCS-værdikæde fra fangst over transport til lagring, og en kommerciel tilgang til opbygningen af markedet vil hjælpe den samlede værdikæde godt på vej, siger Kim Søgård Bering Kristensen.

Stort potentiale

Analyser fra GEUS viser, at den danske undergrund har et stort potentiale for lagring af CO2 fra både danske og udenlandske udledere, ligesom Danmark kan blive en europæisk hub for CCS.

- Danmark har alle muligheder for at indtage en central rolle i Europa. Skal det lykkes, er det afgørende, at infrastrukturen bygges, så den lever op til fremtidens krav og giver mulighed for at høste de skalaeffekter, der ligger i import af CO2 fra andre lande. På den måde kan danske udledere nyde gavn af en infrastruktur, der reducerer omkostningerne til transport af CO2, siger Kim Søgård Bering Kristensen.

Evida er i gang med en strategisk transformation af selskabet til at kunne agere på rene kommercielle vilkår inden for eksempelvis CCS. Kim Søgård Bering Kristensen melder, at selskabet er klar til at løfte opgaven med at anlægge Danmarks CO2-infrastruktur.

- Evida har som gasdistributionsselskab opbygget en stor kompetence i anlæg og drift af rørinfrastruktur. Vi har den faglige indsigt, viden og erfaring, der skal til for løse opgaven, og vi glæder os til at byde ind på opgaven, siger Kim Søgård Bering Kristensen.

Se nøgletal for:
Læs mere om: ccs CCS-udspil
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.579