23948sdkhjf

Dansk Fjernvarme: Sænkning af kalkulationsrenten er ikke nok

Gram Fjernvarmes projekt med at bygge verdens største solvarmeanlæg viser , at en sænkning af kalkulationsrenten til 4 procent ikke er nok, mener Dansk Fjernvarme.
Finansministerens beslutning om at ville nedsætte kalkulationsrenten fra 5 til 4 procent giver ikke det løft til energiinvesteringer, der ellers kunne have kick-startet væksten i grønne anlægsprojekter og skabt tusindvis af arbejdspladser, mener Dansk Fjernvarme. Det drejer sig om helt op mod 37.000 arbejdspladser i fjernvarmesektoren ifølge beregninger, som tænketanken Grøn Energi har foretaget for Dansk Fjernvarme.

- Jeg synes, det er utrolig ærgerligt, at finansministeren vælger ikke at sænke renten til et niveau, der afspejler den fulde gevinst ved store grønne investeringsprojekter, men i stedet vælger et renteniveau, der er til fordel for mindre effektive individuelle løsninger, som f.eks. olie- og naturgasfyr, siger direktør Kim Mortensen fra Dansk Fjernvarme.

Dansk Fjernvarme mener, at den stadigt høje kalkulationsrente på 4 procent blokerer for en lang række energi- og klimaprojekter, fordi de langsigtede beskæftigelsesmæssige og miljømæssige fordele får en lavere værdi end de kortsigtede. Finansministerens valg bliver ikke mindst uforståeligt, når man i nabolande som England og Tyskland har sat kalkulationsrenten til henholdsvis 2,9 og 3,5 procent, mener organisationen.

- Gram Fjernvarme arbejder på at sætte gang i et storstilet solvarmeprojekt, der vil betyde, at man får dækket 56 procent af sit varmebehov med solenergi. Det projekt vil skabe 127 arbejdspladser. Med en kalkulationsrente på 5 procent er der et samfundsøkonomisk underskud på 10 mio. kr. Ved 4 procent vil samfundsøkonomien knap kunne bevæge sig over 0 kr. Hvis derimod den samme rente, som anvendes i Tyskland og England, bruges, er samfundsøkonomien rigtig gunstig. Det giver ikke mening, at et så fornuftigt projekt skal fordyres af et i sidste ende politisk valg om, hvad denne fiktive rentesats skal være, siger Kim Mortensen.

For forbrugerne i Gram ville en gennemførelse af projektet ellers betyde en besparelse på varmeregningen i størrelsesordenen 4000 kroner årligt. Endnu værre bliver det for mere investeringstunge fjernvarmeprojekter som biogasanlæg, omstilling til biomassekraftvarme, og nye effektive affaldskraftvarmeværker. I forhold til solvarmeprojekter er investeringerne større, og disse projekter vil derfor rammes endnu hårdere af finansministerens valg, påpeger Dansk Fjernvarme.

Dog betyder en afgørelse fra Energiklagenævnet om netop Gram Fjernvarmes solvarmeprojekt, at man godt må vælge at bruge en anden sats, end den vejledende kalkulationsrente, som finansministeren fastsætter.

- Man skal huske, at kalkulationsrenten ikke er et naturvidenskabeligt faktum, men økonomernes bedste bud. Energiklagenævnet har netop understreget, at finansministerens udmelding om en kalkulationsrente ikke er juridisk bindende, men kun vejledende. Både branchen og den offentlige administration kunne bare undgå en masse tidskrævende og dyre klagesager, hvis finansministeren havde valgt samme linje som Tyskland og England og sat turbo på en grøn og effektiv omstilling til gavn for vækst og beskæftigelse - og for de varmeforbrugere, som kunne have opnået en billigere varmepris, siger Kim Mortensen.

Det må nemlig forventes, at specielt naturgasselskaberne fortsat vil indgive indsigelser og klager, hvis fjernvarmeselskaber anvender en anden sats for kalkulationsrenten end den vejledende på nu 4 procent, mener organisationen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.067