23948sdkhjf

Ørsted indgår partnerskab om irsk havvindaftale

ESB, Irlands førende energiselskab, og Ørsted har indgået en aftale om sammen at udvikle en irsk havvindportefølje.

Aftalen blev fredag formiddag præsenteret i handelskammeret i Cork, og er Irlands mest ambitiøse partnerskab til dato.

Ørsted bliver 50/50-partner i en portefølje af udviklingsprojekter, og samarbejdet kan potentielt udmøntes i op til fem GW vedvarende energi samt tilhørende projekter inden for vedvarende brint. Det første af projekterne forventes at deltage i den næste irske havvindauktion, ORESS 2.1.

Det oplyser Ørsted i en pressemeddelelse.

Muligheder for produktion af brint

Med et havområde, der er mere end ti gange så stort som landarealet, har Irland ideelle forudsætninger for at udvikle en stærk havvindsektor, som kan bidrage til at reducere CO2-udledningen fra det irske elsystem og bane vejen for eksport af vedvarende energi til Europa.

Samarbejdet omfatter også en aftale om at afsøge mulighederne for produktion af vedvarende brint fra projekterne på længere sigt.

Målet er at bidrage til at indfri den irske regerings 2030-mål om at installere syv GW havvind og på sigt opnå en nettoudledning på nul.

- Den irske regering arbejder på at skabe en stærk havvindsektor, som vil sikre os en masse grøn og pålidelig energi. Vi har vedtaget en ambitiøs klimahandlingsplan, som omfatter et mål om fem GW havvind inden udgangen af 2030, hvor 80 procent af elektriciteten skal komme fra vedvarende energi. Ministeriets nationale strategi for havvind vil yderligere understøtte dette. Dagens udmelding er en stor tillidserklæring til Irlands bæredygtige fremtid og en vigtig milepæl i opbygningen af et nyt energisystem, som er både pålideligt, billigt og grønt, siger Simon Coveney, irsk minister for erhverv, handel og beskæftigelse.

Kombinerer fælles styrker

Ørsted har allerede en stærk irsk portefølje inden for landvind,  og man glæder sig til sammen med ESB også at komme i gang med det irske havvindmarked. 

- ESB bragte i sin tid elektriciteten til Irland og spiller i dag en vigtig rolle i forhold til at nå en nettoudledning på nul, siger Duncan Clark, Ørsteds landechef for Irland og Storbritannien og tilføjer:

- Samarbejdet kombinerer vores fælles styrker, som er relevante for udviklingen af dette marked, og giver gode muligheder for at bringe Ørsteds globale ekspertise inden for havvind i spil i Irland. Lige fra verdens første havvindmølle i Danmark i 1991 til verdens største idriftsatte havvindmøllepark, Hornsea 2 i Storbritannien, har Ørsted været drivkraften i kommercialiseringen af havvindindustrien i Europa, Asien og USA som en del af vores vision om at skabe en verden, der udelukkende kører på grøn energi.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094