23948sdkhjf

CIP Fonden viser vejen til et grønt dansk brinteventyr

Ny rapport fra CIP Fonden sandsynliggør, hvordan de rige danske havvindressourcer de næste 15-20 år veksles til massive eksportindtægter og forsyningssikkerhed i store dele af Nordeuropa

Det kræver seks politiske aftaler om havvind mere oveni den, som politikerne i går, tirsdag, fik landet, to brintøer i Nordsøen og en investering brintrørledninger på 130 milliarder kroner over 15-20 år.

Men så har Danmark også bragt sig selv i lidt af en drømmesituation, hvor vi kan stå for energiforsyningssikkerheden til en stor del af Nordeuropa og indkassere 100 milliarder kroner i årlige eksportindtægter på fremtidens klimavenlige energiform – grøn brint.

Potentialet for dansk havvind og dermed grøn brint er så stort, at vi de kommende 23 år vil kunne nå op på at eksportere 216 TWh (terawatt-timer) årligt – hvoraf de 200 TWh vil kunne eksporteres.

Klimaet kan ikke vente længere, og det er vores generations valg, om Danmark stadig forbliver det grønne foregangsland, vi i årevis har brystet os af at være. Anders Eldrup, uafhængigt bestyrelsesmedlem af CIP Fonden

Det – og meget mere fremgår af rapporten ”Roadmap for en dansk brintinfrastruktur til fremtiden”, som CIP Fonden netop har offentliggjort. 

At netop grøn brint er temaet for CIP Fondens første store udgivelse er ingen tilfældighed, fortæller Charlotte B. Jepsen, som er ledende partner i CIP Fonden og medforfatter til rapporten, som bygger på analyser fra McKinsey, Cowi og andre konsulenthuse.

- Vi har fra starten set, at Danmark kan høste meget store potentialer i vores havvindressourcer – særligt i Nordsøen. Kombinationen af havvindressourcer og stor efterspørgsel fra Tyskland, Holland og Belgien og andre efter grøn brint, er en enestående mulighed, som Danmark skal udnytte. 

Anders Eldrup, bestyrelsesmedlem i CIP Fonden - tidligere topchef for Dong, der i dag er Ørsted, sætter det lidt mere på spidsen: 

- Klimaet kan ikke vente længere, og det er vores generations valg, om Danmark stadig forbliver det grønne foregangsland, vi i årevis har brystet os af at være. Brint kommer til at spille en nøglerolle i Europas grønne omstilling, og i Danmark har vi ekseptionelt gode forudsætninger for at producere grøn brint i Nordsøen og Østersøen til konkurrencedygtige priser. Den brint vil vores nabolande stå i kø for at aftage, så med den rette infrastruktur står vi med et grønt eksporteventyr i størrelsesordenen 100 mia. kr. om året. Det vil give et vigtigt bidrag til at finansiere fremtidens velfærdssamfund. Derfor er det CIP Fondens klare anbefaling, at vi hurtigst muligt får vedtaget de konkrete rørforbindelser og nødvendige rammevilkår, siger Anders Eldrup. 

Rapporten indeholder forslag til en sammenhængende dansk brintinfrastruktur – som skal understøtte Europas grønne omstilling og klimamål, booste dansk eksport og afbalancere energisystemet.

Udlandsforbindelser og brintøer

Forslaget viser, hvor brintrørene mest hensigtsmæssigt placeres, hvordan de dimensioneres, hvordan de bedst forbindes til udlandet, og i hvilke etaper de kan udbygges i. 

Dermed er den et grundlag for at komme fra ambitioner til handling, fortæller Charlotte B. Jepsen.

Udlandsforbindelser og to brintøer i Nordsøen efter hub-konceptet som fra Energiø Nordsøen er ifølge rapporten den direkte - og mest økonomiske - vej til dansk storskala brintproduktion:

- Her er de 9 GW ny havvind, som politikerne tirsdag forhandlede i hus, et første og vigtigt skridt på vejen mod en fremtidig dansk havvind- og brintøkonomi. En 5-6 flere aftaler af den størrelsesorden skal der til, for at vi har havvind nok til at blive storeksportør af grøn brint med årlige eksportindtægter på 100 milliarder kroner – altså mere end, hvad vi nogensinde har eksporteret olie og gas for, siger Charlotte Jepsen.

Brintforbindelser fra Danmark og til det store marked i bl.a. Tyskland,  som den, Danmark indgik med netop Tyskland i marts 2023, skal der mange flere af. Med den vigtige forskel at brintrørene ikke skal ledes over land, men på havbunden direkte fra fremtidige "brintfabrikker" eller brintøer i Nordsøen og direkte til aftagerlande syd for grænsen. 

Fremtidens geopolitiske powerhub

Modsat olie og gas er havvindressourcerne konstante, de gavner klimaet og nedbringer CO2. Og både økonomisk og geopolitisk er grøn energi et potentielt guldæg af de helt store – mens strømpriser og elektrolyseomkostninger er de mere uforudsigelige faktorer i regnestykket.

Vi håber, at vores rapport kan danne grundlag for videre diskussioner og politiske forhandlinger om en kommende dansk brintinfrastruktur og udlandsforbindelser allerede i år. Charlotte B. Jepsen, ledende partner i CIP Fonden og medforfatter til rapporten.

- Udover meget store eksportindtægter, kan grøn brint give Danmark en styrkeposition internationalt, fordi vi anses som tillidssamfund, som andre lande vil foretrække at købe deres energi fra frem for mange andre nationer i verden, siger Charlotte Jepsen.

Netop andre lande er også en af årsagerne til, at grøn brint er temaet for fondens første udgivelse. For det haster:

- Klimaet har ikke tid til at vente, og vi er i skarp konkurrence med USA, Kina og Europa om ressourcerne til den grønne omstilling. Derfor håber vi, at vores kortlægning og køreplan kan være et udgangspunkt for videre diskussioner og politiske forhandlinger om en kommende dansk brintinfrastruktur og udlandsforbindelser allerede i år, siger Charlotte B. Jepsen.

Rapporten "Roadmap for en dansk brintinfrastruktur til fremtiden" er en udbygning af markedsvurderingen, "Danmarks muligheder i en fremtidig brintøkonomi", som CIP Fonden udgav i marts 2023. Den viste, at de kendte danske havvindressourcer udgør 216 TWh – som via elektrolyse og udlandsforbindelser kan muliggøre eksport af grøn brint frem mod 2050 på 100 milliarder kroner årligt. 

Analysen viste også, at udgiften til anlæggelsen af en dansk brintinfrastruktur inklusive udlandsforbindelse udgør 130 mia. kr. – en investering, som den nye rapport har dedikeret et særskilt kapitel til.

Artiklen er en del af temaet Energiøer.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.813