23948sdkhjf

Medier: Ukrainske spor efterforskes angiveligt i Nord Stream-sag

Flere medier har undersøgt den tyske efterforskning af sabotagen af gasledningerne Nord Stream 1 og 2

Tyske efterforskere mistænker angiveligt, at en ukrainsk soldat var om bord på en sejlbåd, som kan have forbindelse til sabotagen af Nord Stream-ledningerne sidste år.

Det skriver Berlingske.

Avisen har undersøgt oplysningerne i sagen sammen med den tyske avis Süddeutsche Zeitung, tv- og radiostationerne Norddeutscher- og Westdeutscher Rundfunk, det polske undersøgende onlinemedie Frontstory.pl og den svenske tabloidavis Expressen.

Medierne skriver, at en sejlbåd - "Andromeda" - spiller en rolle i den tyske efterforskning.

Båden lagde til ved Christiansø i september sidste år, og ifølge Berlingske og mediets internationale partnere var der en besætning på fem mænd og en kvinde om bord.

Ifølge medierne er en af mændene en ukrainsk statsborger, som er 26 år gammel.

Han skal have haft et rumænsk pas med, men den rumænske mand, som passet tilhørte, befandt sig i sit hjemland på det tidspunkt, skriver Berlingske.

Den 26. september blev der konstateret en lækage på Nord Stream 2-ledningen cirka 20 kilometer syd for Dueodde på Bornholm.

Den efterfølgende morgen blev der også fundet to lækager på Nord Stream 1 nord øst for Bornholm. I alt blev fire gaslækager på gasledningerne bekræftet.

Ifølge medierne er sejlbåden blevet chartret af et selskab med kontor i Polen.

Selskabets ejer er en kvinde, som bor på den besatte ukrainske halvø - Krim. Da hun blev ejer af selskabet i 2020 registrerede hun sig med ukrainsk pas, men ifølge Berlingske er hun russisk statsborger i dag.

Berlingske skriver, at selskabet kun har haft en omsætning i en kort periode i 2020. Selskabets direktør er en 55-årig kvinde fra Ukraines hovedstad - Kyiv. Hun er ifølge avisen registreret som leder i flere andre selskaber.

Berlingske og de andre medier har spurgt de relevante myndigheder i de enkelte lande, om de har kommentarer til oplysningerne.

Politiets Efterretningstjeneste oplyser til Berlingske, at man ikke har nogen kommentarer, fordi sagen fortsat efterforskes.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156