23948sdkhjf

Geotermi på tysk: Innargi rykker endnu engang syd for grænsen

Tidligere på året indgik det danske geotermiselskab Innargi aftale med Stadtwerke Kiel om geotermi - eller i hvert tilfælde om at undersøge om undergrunden i Kiel har potentiale for varmeforsyning med geotermisk energi. 

Nu har Innargi igen været syd for grænsen. 

Stadtwerke Flensburg og Innargi, har netop underskrevet en hensigtserklæring, som definerer de videre skridt til at omlægge en del af Flensborgs fjernvarmeforsyning til geotermi.

- Innargi-teamet og jeg ser frem til dette grænseoverskridende samarbejde med Stadtwerke Flensburg, siger Hildigunnur Thorsteinsson, Chief Technical Officer (CTO) hos Innargi og tilføjer: 

- Vi er overbeviste om, at geotermisk energi vil spille en vigtig rolle i den grønne omstilling af varmeforsyningen, og vi er stolte af at støtte Stadtwerke Flensburg på deres rejse mod klimaneutralitet. Som et første skridt skal vi først finde ud af, hvordan undergrundsforholdene ser ud og vurdere om ressourcerne under Flensborg er tilstrækkelige til geotermisk fjernvarmeproduktion.

Finansiel- og teknisk risiko

Aftalen omfatter ud over en undersøgelse af undergrunden også fastlæggelse af en optimal placering for potentielle boringer samt afklaring af, hvordan varmen kan integreres i Stadtwerke Flensborgs fjernvarmesystem.

Sammen med alle andre planlagte undersøgelser vil det tage omkring et år, før alle nødvendige data er tilgængelige. Derefter vil projektpartnerne vurdere, om undergrunden rummer tilstrækkelige ressourcer til at kunne producere fjernvarme til en konkurrencedygtigpris. 

- Hvis resultatet er positivt, bør intet stå i vejen for en aftale om et geotermisk fjernvarmeanlæg opført og drevet af Innargi, fremgår det af en pressemeddelelse.

Som en del af projektet vil Innargi A/S stå for alt efterforskningsarbejde og opførelsen af det geotermiske anlæg og dets drift. Innargi bærer ligeledes også investeringsomkostningerne og risikoen forbundet med konstruktionen af hele anlægget.

Klimaneutralt Flensborg

Hvis det viser sig at potentialet under Flensborg er tilstrækkeligt stort kan etablering af et geotermianlæg  være et skridt på vejen til klimaneutralitet for Stadtwerke Flensburg.

Dirk Thole, administrerende direktør for Stadtwerke Flensburg, ser geotermisk energi som en velegnet byggesten i den grønne omstilling.

- Vi har en målsætning om, at vi skal være klimaneutrale senest i 2035. Det sker ikke fra den ene dag til den anden eller med blot ét skridt, men er baseret på mange forskellige teknologier. Hvis det viser sig, at Flensborgs undergrund har potentiale nok til geotermibaseret fjernvarme, vil det være et stort bidrag til vores mål om at blive klimaneutrale i 2035, siger Dirk Thole.

Karsten Müller-Janßen, chef for anlægskonstruktion og -projekter hos Stadtwerke Flensburg, tilføjer: 

- I bedste fald kan vi bruge geotermisk energi til at dække helt op til 25 % af Flensborgs fjernvarmeforsyning. Det ville være et kæmpe skridt mod klimaneutralitet, og geotermisk energi passer godt ind som supplement til vores planlagte storskala havvandsvarmepumper.

Stadtwerke Flensburg kan selv styre, hvorvidt man vil man benytte den geotermiske energi til fjernvarmekunderne.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.663