23948sdkhjf

Energinet indfører øjeblikstarifering: Får konsekvenser for en type elproducent

Nye EU-bestemmelser på elområdet, at der lovgivningsmæssigt ikke er mulighed for at fastholde dansk særordning

Energinet indfører pr. 1 januar 2024 øjeblikstarifering.

Det er noget, der vil kunne mærkes hos solcelleanlæg og egenproducenter af el som for eksempel husejere med solceller på taget. Fremover skal de betale tariffer ud fra den faktiske leverance af el, de modtager fra elnettet.

Det oplyser Energinet i en pressemeddelelse.

I dag nettoafregnes mange solcelleejere og andre egenproducenter af el på timebasis, men det kommer nye EU-bestemmelser elområdet snart til at ændre på.

Med de nye EU-bestemmelser på elrområdet bliver det lovgivningsmæssigt ikke muligt at fastholde den danske særordning med nettotarifering af solcelleanlæg og andre egenproducenter af el. 

Derfor indfører Energinet pr. 1 januar 2024 øjeblikstarifering.

Som det er i dag, bliver anlægsejernes elforbrug trukket fra strømproduktionen på timebasis, hvorefter tariffen alene betales ud fra forskellen mellem forbrug og produktion.

- Den nye ordning er samlet set mere rimelig. I dag betaler solcelleejere ikke fuldt ud for deres faktiske brug af elnettet og bidrager dermed ikke til at dække de omkostninger, som Energinet afholder på samfundets vegne til at drive elnettet og sikre forsyningen hos alle danske elforbrugere, siger Marie Budtz Pedersen, der er afdelingsleder i Systemværdi og Regulering hos Energinet.

- Solcellerne kan det ene minut producere meget el, som skal transporteres rundt i elnettet, og i det næste minut kan en sky dække for solen, og så skal transporten af strøm gå ind i husstanden. Set på timebasis kan det ligne et stabilt flow af elektricitet, men i de enkelte sekunder og minutter kan der være behov for at strøm bliver transporteret først den ene vej og siden den anden vej. Det er noget, der kræver udgifter til tiltrækkelig back up for at sikre elforsyningen i hele Danmark.

Øjeblikstarifering medfører, at solcelleanlæg og egenproducenter vil få en øget tarifbetaling fra 1. januar 2024.

Størrelsen på merbetalingen vil afhænge af den enkeltes forbrug, produktion samt virksomhedens eller husejerens gruppetilhør og tilslutningstype.

Energinet estimerer den øgede tarifbetaling for den enkelte berørte husejer til ca. 475 kr. årligt, eller samlet set 40 mio. kr., som hidtil er blevet betalt af øvrige danske elforbrugere.

Se nøgletal for:
Læs mere om: solceller
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.535