23948sdkhjf

EU-satsning skal afværge teknikermangel i energibranche

Bekymrende mangel på kvalificeret arbejdskraft i den voksende energibranche i Syddanmark sender nu millionstøtte fra EU's Socialfond til en særlig satsning i Esbjergområdet.
Over 50 virksomheder, institutioner og organisationer skal i et projekt ledet af Aalborg Universitet samarbejde om at etablere et ”Energi Campus Esbjerg”.

- Region Syddanmark står over for store udfordringer med at skabe fortsat vækst i den klynge af energivirksomheder, som kendetegner regionen. Det gælder de kendte områder som offshore olie, gas og vindenergi, der forventes at vokse betydeligt, men også helt nye områder, som vil komme til, hvis de understøttes, sådan som vores projekt lægger op til, forklarer energiforsker Jens Bo Holm-Nielsen fra Aalborg Universitet Esbjerg.

Støtte til nye løsninger
Bølge- og algebaseret energi er nogle af områdets boblere, og han peger også på interessante teknologiske muligheder for at effektivisere udnyttelsen af eksisterende ressourcer i Nordsøen. Men udvikling af nye løsninger kræver viden og opfindsomhed, så et hovedformål med innovations-projektet er at støtte de små og mellemstore virksomheders muligheder for hurtig tilpasning til markedet:

- Det skal ske ved, at vi tager udgangspunkt i virksomhedernes konkrete problemstillinger og giver dem adgang til kvalificeret tværfaglig viden. Det kan hjælpe dem med at løse deres forsknings- og udviklingsopgaver og styrke deres konkurrenceevne. Energiindustrien er i konstant udvikling, og mange nye teknologier med stort potentiale er stadig i modningsfasen, så der er behov for støtte, siger lektor Jens Bo Holm-Nielsen.

Jagt på unge og opkvalificering
Opkvalificering af arbejdskraft til ubesatte og kommende job på virksomhederne er et andet konkret indsatsområde. Faglige seminarer, hvor virksomhederne møder danske og internationale studerende, skal eksempelvis give parterne mulighed for at lære hinanden at kende og starte en ”headhuntingproces”.

- På den måde kan virksomhederne se kommende jobprofiler an, og de studerende får via virksomhedernes aktuelle problemstillinger afprøvet deres teoretiske viden i praksis. Det kan forhåbentlig øge deres interesse for at blive ansat i energisektoren, vurderer Jens Bo Holm-Nielsen.

Energi Campus Esbjerg samarbejdet skal også forbedre det fremtidige rekrutteringsgrundlag ved at optage flere unge på de relevante energi-uddannelser. Den del af projektet bygger videre på erfaringer fra det nyligt afsluttede EU-støttede ”Energi på havet” projekt, som havde succes med at gøre grundskole- og gymnasieelever interesserede i at vælge en karriere i energisektoren.

- Nye ideer fra ”Energi på havet” hjalp med at gøre energisektoren synlig for eleverne via særlige camps, workshops og målrettede faglige forløb for både eleverne og deres lærere. Det skete i tæt samarbejde med virksomheder i branchen, og takket være støtten fra EU’s socialfond får vi nu mulighed for at videreudvikle de gode takter, siger projektleder Tove Morell fra Aalborg Universitet Esbjerg.

Også Syddansk Universitet og Erhvervsakademi Sydvest skal levere viden til de virksomheder og studerende, som går med i projektet. På forhånd har en lang række repræsentanter for branchen tilkendegivet deres opbakning i forbindelse med EU’s behandling af ansøgningen. Derfor er der formuleret ambitiøse mål for virksomhedernes og de studerendes deltagelse og for deres forventede udbytte ved at være med.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.082