23948sdkhjf

NKT henter milliardordre hos dansk energiselskab

NKT har fået tildelt en kontrakt på levering af on- og offshore højspændingskabler baseret på jævnstrømsteknologi (HVDC) til Hornsea 3-havmølleparken, som udvikles af Ørsted.

Ordren har en kontraktværdi for NKT på cirka 500 mio. euro i markedspriser (cirka 400 mio. euro i standard metalpriser) – svarende til cirka 3,7 mia. kr.

Kontrakten omfatter design, produktion, installation og afslutning af kabelsystemet, der skal koble Hornsea 3 til elnettet på land. Projektet omfatter to kredsløb med en rutelængde på cirka 170 kilometer 320 kV HVDC offshore-kabler, cirka 50 kilometer 320 kV HVDC onshore-kabler samt fire kredsløb til 1,5 kilometer rute af 400 kV AC onshore-kabel. Kabelsystemerne vil forbinde vindmøllerne med transformerstationen, mens AC-kablerne vil forbinde transformerstationen med det nationale elnet.

- I andet kvartal 2022 færdiggjorde vi kabelsystemet til Hornsea 2, og vi er stolte af at fortsætte vores mangeårige samarbejde med Ørsted med ordren til Hornsea 3. Det understreger vores fælles ambition om at sikre mere havvindenergi til Storbritannien og dermed bidrage til den grønne omstilling af landets strømforsyning, siger NKT’s administrerende direktør, Alexander Kara.

Såfremt Ørsted træffer den endelig investeringsbeslutning, vil Hornsea 3 blive placeret i Nordsøen, cirka 160 kilometer fra Yorkshires kyst. Når havvindmølleparken kommer i drift, vil den samlede kapacitet af Hornsea 1, 2 og 3 være på mere end 5 GW og dermed en af verdens største havvindzoner. Området vil kunne dække strømforbruget svarende til cirka fem millioner britiske husstandes gennemsnitlige forbrug.

Med en kapacitet på 2.852 MW vil Hornsea 3 alene være i stand til at producere nok elektricitet til at forsyne millioner af britiske hjem.

- Hornsea 3 vil producere billig og ren energi i stor skala. At levere et sådant projekt kræver markedsledende kompetencer fra vores partnere, og vi er derfor glade for at kunne bygge videre på vores succesfulde samarbejde med NKT fra Hornsea 2, når vi går i gang med vores næste store projekt sammen, siger Luke Bridgman, senior project director for Hornsea 3 i Ørsted.

NKT vil producere kablerne på højspændingsfabrikken i Karlskrona i Sverige og forventer at afslutte projektet i 2027.

Se nøgletal for:
Læs mere om: vindmøller
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Rejsegilde i Biofos: Tættere på mere biogas og renere spildevand
2022 er en saga blot: Nye døre har åbnet sig for Dall Energy
Energinet har 100 store udbygnings- og investeringsprojekter på vej
Ørsted indgår partnerskab om irsk havvindaftale
Solbeskinnet byggestart på supersygehus’ kølecentral
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.597