23948sdkhjf

Aftale skal få brint til at flyde fra Danmark til Tyskland

Den danske og tyske klimaminister har fredag underskrevet en deklaration om en ny brintrørledning

Danmark og Tyskland vil arbejde for at etablere en rørledning til brint mellem Danmark og Nordtyskland.

Målet er, at den skal være færdig i 2028.

Den danske klimaminister Lars Aagaard (M) og den tyske økonomi- og klimaminister Robert Habeck holder pressemøde fredag morgen, hvor de netop har underskrevet en deklaration.

- En stor tak til Tyskland, når det handler om klimaet og energispørgsmål.

- Vi har samme interesser på så mange områder. I dag tager vi det et skridt videre, siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) på pressemødet.

Der er tale om en nedgravet brintrørledning, der kan føre brint fra det vestlige Jylland til det nordlige Tyskland.

Formålet med deklarationen, som de to ministre har underskrevet, er at få afklaret rammerne omkring ledningen, og hvem der skal drive den.

Det dansk-tyske samarbejde om en brintrørledning skal ses i sammenhæng med den brede aftale om Power-to-X, som Folketinget indgik i marts sidste år.

Brinten kan bruges direkte i for eksempel lastbiler, færger eller industrien.

Med aftalen fra marts sigter Danmark mod at opbygge en elektrolysekapacitet på fire til seks gigawatt frem mod 2030.

Tyskland bruger i dag store mængder brint i industrien. Landet har derfor på sigt behov for at skifte fra brint lavet af fossil naturgas til brint lavet vind og sol.

Kapaciteten uvis

Efterspørgslen på brint er ikke særlig stor i Danmark.

Lars Aagaard siger på et pressemøde, at det endnu ikke er besluttet, hvor stor kapaciteten på den kommende brintrørsledning mellem Danmark og Tyskland skal være.

- Det vil være forkert at være for præcis om kapaciteten på infrastrukturen, siger han.

- Det skal udvikles i dialog med industrien og med den private sektor, siger han.

Det dansk-tyske samarbejdsaftale 

Hovedpunkter i den dansk-tyske erklæring, indgået 24. marts 2023

  • Danmark og Tyskland samarbejder tæt om at understøtte en markedsdrevet udrulning af brintinfrastruktur og integration af de to landes energisystemer.
  • Der er særligt fokus på at bane vej for, at grøn brint fra 2028 kan transporteres fra Vestdanmark til Nordtyskland i en landbaseret brintrørledning over grænsen mellem de to lande.
  • Erklæringen skal facilitere en løbende dialog mellem Danmark og Tyskland og relevante aktører om barrierer for etableringen af en brintrørledning.  

Kilde: Klima-, energi- og forsyningsministeriet

Må ikke undervurderes

Ifølge erhvervsorganisationen Green Power Denmark må aftalen mellem Danmark og Tyskland ikke undervurderes.

- Vi skal skabe sikkerhed for en infrastruktur til grøn brint, før virksomhederne for alvor tør investere i anlæg, der kan producere brint, siger Kristian Jensen, som er administrerende direktør i organisationen.

- Derfor er beslutningen om at lægge brintrør mellem Danmark og det kolossale marked i Tyskland ekstremt vigtig.

Tilfreds brintbranche

Aftalen er en betydende milepæl for den danske brintindustri, som får adgang til et meget stort aftagermarked i Tyskland og Europa, lyder det fra organisationen Brintbranchen.

- Dagens aftale er et potentielt meget vigtigt skridt fremad for den danske brintindustri. I Danmark har vi potentialet til at producere meget mere grøn brint, end vi selv kan bruge, og derfor er det et stort skridt i den rigtige vej, at vi nu har en principaftale om at få etableret et brintrør mellem Danmark og Tyskland. Principaftalen kan bane vejen for, at danskproduceret brint finder vejen til både Tyskland med muligvis også flere dele af det europæiske marked, siger Brintbranchens direktør, Tejs Laustsen Jensen, om dagens udmelding.

Selvom dagens aftale er et meget vigtigt skridt på vejen til et stort nyt dansk erhvervsinfrastruktur, er det blot én del af puslespillet, der nu er faldet på plads. 

- Vi skal, udover brintrørledninger til udlandet, også have etableret en national brintinfrastruktur, så vi kan stimulere det danske hjemmemarked, og videreforædling af brint til diverse brændstoffer. Og så er ikke mindst storskalalagring af brint af meget stor betydning. Uden lagringsmulighed giver det ikke mening at producere de store mængder brint, vi skal bruge til at opfylde det forventede eksportbehov og nationale behov. Ikke desto mindre er dagens aftale én af de bedste aftaler for den danske brintindustri længe, siger Tejs Laustsen Jensen. 

/ritzau/

Artiklen er en del af temaet Energiøer.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094