23948sdkhjf

Gaslager skal opbevare brint

Gaslageret i Lille Torup skal gøres klar til at kunne opbevare brint

Lille Torup nord for Viborg kan blive et knudepunkt i fremtidens grønne el- og brintsystem.

Det skriver Energinet i en pressemeddelelse.

Energinets datterselskab Gas Storage Denmark, som ejer og driver Lille Torup Gaslager, arbejder nemlig med planer om at omdanne deres gaskaverner, så de kan indeholde brint og trykluft. Det betyder blandt andet, at overfladeanlægget skal udbygges med kompressorer til brinten.

Man forventer at gå i gang med ombygningen næste år.

- Med de ambitiøse udbygningsplaner for vind og sol, som vi har i Danmark, kommer vi til at blive en supermagt inden for produktion af grøn energi. I perioder vil vi få mere vedvarende energi, end vi umiddelbart kan bruge. Brintproduktion er en del af løsningen for at nå i mål med den grønne omstilling, og i Gas Storage Denmark er vi glade for, at vi kan stille vores kaverner til rådighed til brintlager, siger direktør Adam Elbæk, Gas Storage Denmark.

Den daglige leder af gaslageret i Lille Torup, Mikael Buus Sommer, glæder sig også til at komme i gang med projektet.

- Det er en spændende mulighed for os på gaslageret, at vi får mulighed for at omstille vores virksomhed fra gaslager til lager for brint. Dermed bliver vores lager en vigtig del af fremtidens energisystem. Vi har lang erfaring med at drive et gaslager, herunder hvordan vi opfylder de høje sikkerhedskrav, og de kompetencer kan vi overføre til drift af brintlager, siger han.

Samarbejde

Planerne bliver formentlig en del af et samarbejde i Green Energy Hub, der udgøres af Gas Storage Denmark, Eurowind Energy og hollandsk baserede Corre Energy, og falder godt i tråd med, at Eurowind Energy vil opføre elektrolyseanlæg i Hobro-området og syd for Mariager Fjord, skriver Energinet.

"Tæt ved Gas Storage Denmarks kavernelager i Lille Torup planlægger Corre Energy at opføre et 320 MW CAES-anlæg (CAES er Compressed Air Energy Storage). Det er i den forbindelse, at Gas Storage Denmark vil konvertere naturgaskaverner, så de ikke alene kan indeholde brint, men også trykluft. Trykluft er en del af CAES-anlægget og skal bruges i produktion af strøm, når vinden ikke blæser, og solen ikke skinner," lyder det i pressemeddelelsen.

Forberedelserne til samarbejdet i Green Hydrogen Hub er nu så langt, at planerne netop er blevet præsenteret ved et møde i lokalområdet for naboer og andre interesserede.

Se nøgletal for:
Læs mere om: brint
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.563