23948sdkhjf

Sønderborg Forsyning forventer ekstra indsats fra Energistyrelsen

I går genåbende Energistyrelsen fire af de pauserede vindmølleparker under åben-dør-ordningen. Et af de projekter er Sønderborg Forsynings Lillebælt Syd Vindmøllepark. 

- Det er dejligt, at vi nu har fået go fra Energistyrelsen. Det har vi arbejdet benhårdt på at få. Nu skal vi i gang igen, og vi forventer, at Energistyrelsen er indstillet på at yde en ekstra indsats for at indhente den tabte tid, så vi ikke bliver forsinket. Vores kystnære havvindmølleprojekt Lillebælt Syd er helt afgørende for, at Sønderborg Kommune bliver CO2-eutral i 2029 og derved når målet i ProjectZero, siger bestyrelsesformand Ellen Trane Nørby, Sønderborg Forsyning.

Ordningen og dermed også Lillebælt Syd og 32 andre havvindmølleprojekter blev sat i bero i februar, da de danske myndigheder var i tvivl om, hvorvidt åben-dør-ordningen er i strid med EU's regler for statsstøtte.

Efter seks uger pause og undersøgelser har Energistyrelsen altså vurderet at det ikke er tilfældet for Lillebælt Syd Vindmøllepark - samt Jammerland Bugt Havvindmøllepark, Omø Syd Havvindmøllepark og Nordre Flint Havvindmøllepark.

Energistyrelsen har altså vurderet, at tildeling af tilladelse til havvindmølleprojektet Lillebælt Syd under åben dør-ordningen ikke er i strid med EU-retten, og at eventuel fremtidig etableringstilladelse og elproduktionstilladelse heller ikke vil være i strid med EU-retten.

Tidligere er to andre havvindmøller 'frikendt' - det drejer sig om European Energys Frederikshavn Havvindmøllepark og Hofors Aflandshage Vindmøllepark

Genoptages uden forbehold

Sagsbehandlingen af Lillebælt Syd Vindmøllepark har altså været stillet i bero i seks uger - og det på et kritisk tidspunkt, siger adm. direktør Christian Udby hos Sønderborg Forsyning. 

- Det var godt at få Energistyrelsens besked om, at sagsbehandlingen genoptages uden forbehold. Den blev sat i bero på et meget kritisk tidspunkt, da Energistyrelsen netop var i gang med sagsbehandlingen af miljøkonsekvensrapporten for Lillebælt Syd Vindmøllepark. Styrelsens sagsbehandling er helt afgørende for, at projektet kan gennemføres og tidsplanen kan overholdes, siger han. 

Et permanent stop af vindmølleprojektet ville have ramt Sønderborg Kommunes klimaindsats hårdt. Derfor har Sønderborg Forsyning, siden Energistyrelsens udmelding om at stoppe op, arbejdet målrettet politisk på at få genoptaget sagsbehandlingen. 

Der er arbejdet via de politiske kontakter til Christiansborg, ligesom en delegation fra Sønderborg med Erik Lauritzen, Ellen Trane Nørby, Tom Hartvig Nielsen, Lars Tveen og Christian Udby den 21. februar havde foretræde for Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg i Folketinget. 

Om Lillebælt Syd

Lillebælt Syd Vindmøllepark vil få en kapacitet på 160 MW og blive opstillet i Lillebælt mellem Als og Fyn. 

Den grønne vedvarende energi fra vindmøllerne skal forsyne et nyt Power-to-X anlæg på Nordals, hvor elektriciteten skal omdannes til grønne brændstoffer til transportsektoren, fx SAF til fly eller metanol til skibe, samt sendes på el-nettet til Sønderborgområdets borgere, institutioner og virksomheder.

Lillebælt Vind A/S skal udvikle, etablere og drifte Lillebælt Syd Vindmøllepark. Ejerne af selskabet er Sønderborg Forsyning og European Energy, der er gået sammen om at bygge vindmølleparken.

Kilde: Sønderborg Forsyning

Se nøgletal for:
Læs mere om: Lillebælt Syd
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.609