23948sdkhjf

100 millioner til udnyttelse af overskudsvarme

Som en del af Vækstaftalen blev der afsat 100 millioner kroner til udnyttelse af overskudvarme, som i dag spildes på opvarmning af fuglereder frem for folks stuer.
- Det er spild af energi, at virksomheder i dag decideret bruger el på at køle spildvarmen bort, udelukkende til glæde for fuglene. Der er et kæmpe potentiale for at udnytte denne spildenergi, siger Dansk Fjernvarmes direktør Kim Mortensen.

Derfor glæder han sig over, at den politiske vækstpakkeaftale indeholder 100 mio. kr. til en pulje, der skal gribe fat om problemet, som, han mener, er for høje afgifter på overskudvarme, som gør det alt for dyrt for virksomhederne at investere i udnyttelse af overskudvarmen.

Potentialet for at udnytte overskudsvarme fra industrien i fjernvarmeforsyning udgør ifølge Dansk Fjernvarme 7,3 PJ. Det svarer til det årlige forbrug af fjernvarme i Danmarks næststørste by Aarhus. Men afgifterne på nu 38 procent betyder, at det kun er en mindre del, det er økonomisk rentabelt at udnytte her og nu. Det kan den nye politiske aftale være med til at afhjælpe, peger Kim Mortensen på.

Med den nye Vækstplan-aftale bliver der afsat en pulje på 100 millioner kroner fra 2015.

Mindre brug af fossile brændsler
Overskudsvarme vil ifølge Dansk Fjernvarme kunne fortrænge brug af fossile brændsler som kul og naturgas. Samtidig er der gevinst for virksomhederne i form af reducerede omkostningerne til bortskaffelse af overskudsvarme. Desuden kan forbrug af dyre brændsler til fjernvarmeproduktion nedsættes, hvilket reducerer varmeprisen for fjernvarmeforbrugerne.

Får virksomhederne motiverne til at udnytte overskudsvarme til fjernvarme, vil det lede til investeringer for 440-560 mio. kr., hvilket giver en gevinst på 500-650 arbejdspladser på kort sigt. Statskassens provenu vil være 150-200 mio. kr. Det viser analyser, Dansk Fjernvarme har fået lavet.

- Der er gevinst for virksomhederne, for miljøet, for fjernvarmeforbrugerne, for beskæftigelsen og for statskassen. Overskudvarmen er der uanset om vi udnytter den fornuftigt, eller smider den ud. Det er jo tosset at smide den ud og i stedet indkøbe brændsler for at sikre folk varme i stuerne, siger Kim Mortensen.

Dansk Fjernvarme havde gerne set en reel sænkelse af afgiften her og nu. Men med puljen på 100 millioner kroner fra 2015 er der sat en stopper for yderligere afgiftsstigninger. Samtidig skal der udarbejdes en analyse, der skal klarlægge, hvordan overskudvarmen i fremtiden skal bidrage til at gøre energiforbruget grønt og effektivt.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094