23948sdkhjf

Vindmølleindustrien: Dansk-hollandsk kabel godt for vindenergi

El-forbindelsen mellem Esbjerg og Eemshaven i Holland er kommet et skridt nærmere. Det er godt for vindenergien og forsyningssikkerheden i Danmark, lyder det fra Vindmølleindustrien.
CobraCable er navnet på et fremtidigt, nyt kabel mellem Esbjerg og Eemshaven i Holland og er et første skridt på vejen mod et fremtidigt havbaseret elnet i Nordsøen. Særligt indtænkes energi fra havmølleparker i den nye stærke og dynamiske forbindelse.

- Med de meget store ambitioner om udbygning af havvindprojekter i Nordsøen og Danmark er kablet en glædelig nyhed for industrien. Forbindelsen vil i første omgang forbedre udnyttelsen af vindenergien i Danmark, og samtidig øge den danske forsyningssikkerhed. Samtidig er kablet et af de første skridt mod målet om et egentligt havbaseret elnet, som kan transportere energien fra vinden over Nordsøen til forbrugere på kontinentet og de Britiske øer, udtaler Jakob Lau Holst, Vicedirektør i Vindmølleindustrien.

Kablet er i tråd med EU's ambitioner om et mere sammenhængende elnet i Europa, og vil bidrage til udviklingen af et mere internationalt og bæredygtigt energimarked, som er en hovedprioritet i europæisk energipolitik. Således støttes nedlægningen af kablet med ca. 645 mio. kr. fra EU's økonomiske genopretningsplan.

Det er de systemansvarlige Energinet.dk og hollandske TenneT der har ansøgt den europæiske pulje. De to TSOer afholder selv den resterende del af udgiften på ca. 3,3 milliarder kr.

- Det er positivt at energinet.dk er lykkedes med at få aktiveret EU’s genopbygningspulje til denne type projekter. Først med kablet via Kriegers Flak til Tyskland, og nu dette til Holland med TenneT, afslutter Jakob Lau Holst.

Hvis nedlægningen af det 275 km lange kabel gennemføres som planlagt og de nødvendige tilladelser opnås vil forbindelsen være klar i 2016.

Kilde: Vindmølleindustrien

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.141