Kaffe i toiletvogne på Smukfest

| Medlemsnyhed | Indrykket af Innovationsnetværket for Biomasse

Festen er i gang i Skanderborg. En lang liste af topkunstnere fra ind- og udland står klar til at feste med de godt 55.000 daglige gæster på årets Smukfest.

Årets festival er den 39. i rækken, og endnu engang er der lagt op til en uge under overskrifter ”anti-dagligdag”, som de kalder det på de kanter. Forud er gået måneders forberedelse – og det er nu, det hele skal klappe.   

Ikke alt er dog helt, som det plejer at være. På festivalens toiletter er der nemlig kaffe. Desværre – vil nogen måske sige – ikke som varm opkvikker eller med mælk. Nej, kaffen indgår i den sæbe, man vasker hænder i. Kaffe-sæben er ét af de nye initiativer, som festivalen har igangsat på årets festival for at nedbringe affaldsmængden. 

Opbygningen af Smukfest tager måneder, og særligt i de sidste uger er der tryk på med mange frivillige. I den forbindelse brygges der også meget kaffe, hvilket uvilkårligt resulterer i en stor mængde kaffegrums. 15-20 kg. dagligt. Det er denne kaffe, som er indsamlet og brugt som basis for sæben. 

Kaffe-sæben er et pilotprojekt foranlediget af Agro Business Park i regi af Innovationsnetværket for Biomasse og projektet CØ-Hub. Peter Larsen Kaffe har leveret bønnerne, og virksomheden Kaffe Bueno har raffineret kaffegrumsen og fremstillet sæben.

- Sæben er ikke kun en gimmick, understreger Jacob Mogensen fra Agro Business Park og netværksleder for Innovationsnetværket for Biomasse (INBIOM). Han ser store potentialer i projektet og forudser, at flere kommercielle virksomheder udnytter potentialerne i affaldet fra danskernes favoritdrik i løbet af kort tid. 

- I dag ved alle damebladslæsere at kaffegrums er godt til at vaske hår i, plante blomster i osv. I fremtiden vil der være kommercielle kræfter – også danske - som udnytter dette. 

Produktet kan, som det ligger der på vasken i bøgeskoven, ikke konkurrere på pris med alternativerne. Men det kan noget andet, ifølge Jacob Mogensen. 

- Udover at demonstrere, at genanvendelse kan finde sted alle steder – selv i en skov, hvor håndtering og logistik er en udfordring - så fortæller det en historie og minder os om at tænke lidt mere over vores ressourceforbrug på en lavpraktisk og sjov måde. 

At det kan blive big business at genanvende kaffe er én af projektets øvrige partnere, Kaffe Bueno, ikke i tvivl om. Faktisk sidder direktør Juan Medina, som musikken spiller der i Bøgeskoven, hjemme i København og prøver at rejse finansiering til udvidelse af Skandinaviens første kafferaffinaderi. Jacob Mogensen og resten af Agro Business Park tror på idéen – faktisk så meget, at de i 2017 præmierede idéen i regi af Agro Business Parks innovationskonkurrence. 

- Som i alle andre bio-baserede koncepter skal der skabes stordrift – herunder også, at der er godt styr på håndtering og logistik - men så er der også gode muligheder for succes, afslutter Jacob Mogensen. 

Yderligere information
Jacob Mogensen, Site Manager i Agro Business Park og netværksleder i INBIOM, jm@agropark.dk eller 89 99 25 12

- - -

Fakta Agro Business Park
Agro Business Park er omdrejningspunkt for iværksætteri og idéudvikling inden for fødevarer og bioøkonomi – både for den enkelte iværksætter og etablerede virksomheder. Vi hjælper vores kunder med at accelerere idéer og bringe dem videre til næste niveau. Det gør vi gennem tæt, individuel vejledning med fokus på iværksætteri, innovationsprocesser, netværk, funding og forretningsudvikling. Agro Business Park driver tre iværksættermiljøer i Viborg, Aarhus og København og er sekretariat for Future Food Innovation og Innovationsnetværket for Biomasse samt dansk partner i Enterprise Europe Network.

www.agropark.dk

Fakta Innovationsnetværket for Biomasse – INBIOM
INBIOM er platform for vidensdeling, matchmaking og demonstration af nye teknologier og koncepter, som udnytter biobaserede indholdsstoffer til nye forretning og herigennem erstatning af fossilt-baserede produkter. Platformen har 1500 årlige brugere og støttes af Uddannelses- og Forskningsministeriet. Sekretariatet er forankret i Agro Business Park. 

www.inbiom.dk 

Fakta CØ-Hub
CØ-HUB er et tværfagligt samarbejde, som bidrager til at øge ressourceeffektiviteten og lukke materiale-kredsløbet. Hubben vil formidle Cirkulær Økonomi i øjenhøjde og igangsætte en fælles indsats, hvor affald anses som en ressource, der kan recirkuleres ind i nye værdikæder, og hvor designprocesser og teknologisk udvikling går hånd i hånd for optimering af forretningsmodeller.

Seks danske innovationsnetværk inkl. INBIOM står bag hubben. Se mere her


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
Innovationsnetværket for Biomasse

c/o Agro Business Park
Niels Pedersens Allé 2
8830 Tjele
Danmark
Innovationsnetværket for Biomasse

Send til en kollega

0.131