23948sdkhjf

Eniig Energiteknik tjekker elnettet for PD

| Medlemsnyhed | Indrykket af Eniig Energiteknik A/S

Fejl på elnettet og strømmen ryger! Kunder er uden strøm, og der arbejdes på højtryk for at genetablere spændingen til de mange kunder. Heldigvis kan strømmen ofte hurtigt genetableres. Men kunne man have fået en advarsel, inden det gik galt?

Lyt, læs og analyser
Ved en 60 kV-transformerstation står montører fra Eniig Energiteknik og lytter med en lille parabol. Med sig har de nyanskaffet måleudstyr, der kan måle partielle udladninger. Målingerne lyder og ser ud, som de skal – helt stabilt. Men viser det håndholdte PD-måleapparat pludselig udsving, og begynder det at skratte i måleudstyrets mikrofon, er der fundet partielle udladninger i nettet. En fejl, der kan udvikle sig over tid og få konsekvenser!

PD-måling som forebyggende vedligehold
Det formodes, at omkring 85 % af nedbrud i mellem- og højspændingsanlæg kan relateres til partielle udladninger og vil dermed være årsag til fejl i elnettet, der påvirker forsyningssikkerheden, ødelægger udstyr og udsætter montører for fare. Men med det rette måleudstyr kan man finde udladninger i både transformere, koblingsanlæg, kabler og muffer, inden fejlen udvikler sig og forvolder skade. Og hos Eniig Energiteknik er man i fuld gang med at gøre PD-måling til en naturlig del af montørernes arbejdsgange – blandt andet ved stationseftersyn. Derfor har Eniig Energiteknik, der er en del af energikoncernen Eniig, netop investeret i nyt måleudstyr, der skal anvendes som et af redskaberne til at tilstandsvurdere anlæggene.

En effektiv måde til at diagnosticere forsyningsanlæg
- Måleudstyret måler partielle udladninger – altså elektriske udladninger eller små overslag i mellem- og højspændingsanlæg, der over tid danner en elektrisk ledende bro i isoleringen, fortæller Andres Kaasgaard, projektleder i Eniig Energiteknik.

- Man kan næsten sige, at det er en ”begyndende” kortslutning. PD-måling er en virkelig effektiv måde at diagnosticere forsyningsanlæg. Vi kan med gentagne PD-målinger på anlægget over tid se udviklingen i anlæggets tilstand og gribe ind og forebygge nedbrud og undgå farlige og skadelige fejl, fortæller Andres og fortsætter:

- Derfor placerer vi også små elektroniske tags, så senere målinger bliver foretaget nøjagtigt samme sted og giver et nøjagtigt sammenligningsgrundlag til vurdering af udvikling i anlæggets tilstand. Træerne vokser dog ikke ind i himlen - man kan selvfølgelig ikke undgå fejl, der opstår pludseligt, slutter Andres Kaasgaard.

Et sikkert elnet kan være alfa og omega
Omfattende og længerevarende strømafbrydelser er heldigvis sjældne i Danmark. Men når strømmen svigter, kan det have store konsekvenser, fordi de fleste vigtige samfundsfunktioner er afhængige af elektricitet. Særligt følsomme sektorer som fx hos store industrier, forsyningsselskaber og sygehuse er det alfa og omega, at deres anlæg kører. Små nedbrud og bare få sekunders nedetid kan have fatale følger, så her kan PD-måling have stor betydning – også hvad angår prioritering i rækkefølgen af renovering og udskiftning.


Læs mere om, hvad Eniig Energiteknik kan løse af forskellige opgaver og projekter her:

Medlemsnyhed

Indrykket af
Eniig Energiteknik A/S

Over Bækken 6
9000 Aalborg
Danmark
Eniig Energiteknik A/S

Kataloger m.v.

Billeder & videoer

IMG_9107IMG_9119

Send til en kollega

0.1