Automatiseret råvaretilførsel styrker biogasproduktionen på Ausumgaard
Et nyt Linka® Walking Floor-system skal sikre stabil drift og effektiv håndtering af biomasser på det vestjyske biogasanlæg.
På Ausumgaard – en historisk herregård mellem Struer og Holstebro – er biogas blevet en af hjørnestenene i den grønne omstilling. Som led i den løbende udvikling er der nu investeret i et nyt automatisk indfødningssystem (Linka® Walking Floor) til biogasanlægget, leveret og installeret i samarbejde med Linka Energy.
Det såkaldte Walking Floor-system er designet til at håndtere selv de tungeste og mest krævende råvarer og sikrer kontinuerlig råvaretilførsel til reaktorerne – en central forudsætning for at opretholde høj driftssikkerhed og energieffektivitet i anlægget.
"Vi føler, der er blevet lyttet til vores behov, og at vores krav til anlæggets styrke og driftssikkerhed er blevet omsat til konkrete løsninger. Det har resulteret i et anlæg, der kører stabilt og effektivt," fortæller Kristian Lundgaard-Karlshøj, indehaver af Ausumgaard.
Effektivitet og bæredygtighed i samspil
Det nye system fra Linka Energy er integreret i gårdens eksisterende køresiloer og kan læsses op til fire meters højde. Med en kapacitet på op til ét ton biomasse i minuttet og en driftsreserve på 1,5 døgn er det bygget til at levere høj ydeevne – uden hyppige driftsstop.
"Vi har høje forventninger til vores ROI. Biogasproduktion kræver kontinuerlig drift, og med det nye system undgår vi afbrydelser, som ellers ville betyde tab af både effektivitet og energi," siger Kristian.
Ausumgaard Biogas producerer årligt ca. 14,5 mio. Nm³ opgraderet biomethan – svarende til varmeforbruget i omkring 9.000 husstande. Biomassen stammer fra landbrugs-, fødevare- og energiproduktion, og det afgassede restprodukt anvendes som gødning i planteavlen.
Lokal logistik og cirkulær økonomi
En væsentlig fordel ved placeringen af biogasanlægget er den korte afstand til råvarerne. Den tætte geografiske sammenhæng mellem mark og anlæg bidrager til et lavt CO₂-aftryk og understøtter den cirkulære tankegang, der præger driften på Ausumgaard.
"Vi har ikke brugt majs i seks år og har i stedet fokus på mere bæredygtige alternativer som græs og restprodukter fra planteavl. Samtidig arbejder vi tæt sammen med andre landmænd og virksomheder om udveksling af biomasse og afgasset gødning," forklarer Kristian.
Med den nye investering fortsætter Ausumgaard sin rejse mod en mere bæredygtig og effektiv energiproduktion, hvor moderne teknologi og landbrugsfaglighed går hånd i hånd.
Læs hele historien i den seneste udgave af BioenergiMAGASINET: Bioenergi juni 2025