23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Affugtning redder nybyggeri

”Det er som om kulden og fugten er vendt tilbage.” Lars von Triers ord fra indledningen til Riget fra 1994 virker profetiske i dag. På trods af mange års byggeerfaring og stort kendskab til problemet kan det være overraskende svært at undgå fugt og fugtskader i nybyggeri.

Årsagerne er mange

Lækager fra beskadigede installationer opdages måske ikke i tide, og selv om vandet hurtigt pumpes væk, kan det allerede være trængt ind mellem etager og hulrum i vægge.

Ofte kan gode principper også komme i konflikt med hinanden. Fokus på at bygge energieffektivt kan resultere i, at der bygges for tæt, så bygningen ikke naturligt ventileres.  

Rodårsagerne kan være dårlig økonomi, så byggeriet står stille i længere tid; forceret færdiggørelse, så fugtige byggematerialer bliver forseglet i bygningen, inden de får lov at tørre; og et generelt vådere klima, som stiller større krav til beskyttelse og tørring af byggematerialer.  

Selv om ventilation er tænkt ind i planen, så er den som regel ikke i drift, før bygningen tages i brug, og bygningen kan derfor allerede ved ibrugtagning have taget skade af fugt, som er opstået under byggefasen. Hvis du anvender et varmeapparat under byggefasen, opnår du en udtørring af overfladen. Det er velegnet til maling, men kan binde fugten inde i byggematerialerne og øge risikoen for revner og deformation af vægge, døre og lofter.

Tegnene på fugt er velkendte:

  • Kondensvand opstår når varm luft kommer i kontakt med kolde materialer, så som metal og glas. Det kan få fittings til at ruste, beskadige elektronik og sive ind bag væggene.
  • Mug og skimmelsvamp vokser frem som sorte plamager, når den relative luftfugtighed er over 70% i længere tid.
  • Lugt af mug. Dette skal tages meget alvorligt, fordi lugten skyldes en stigende koncentration af bakterier i luften.
  • Materialer som træ og gips bliver hurtigt beskadiget, fordi de er let modtagelige for fugt. Efter lidt længere tid, vil metal begynde at ruste.

Forebyggelse er bedre end behandling – Vent ikke på, at du ser tegn på fugt

I værste tilfælde skal nybyggeri rives ned og materialer erstattes. Ideelt set skal fugt derfor forebygges, inden tegnene viser sig. Professionelle affugtere, som sættes tidligt ind, kan forebygge fugtdannelse. ”Men er det ikke dyrt?”, tænker du nok. Spørgsmålet er, om ikke ombygning og forsinket aflevering, dagbøder og erstatning er dyrere.

Til mindre rum findes der små, transportable affugtere, som er dimensioneret til 150-200m3 og blot placeres midt i rummet. Til tørring af hulrum bag vægge, på lofter, og til våd isolering kan der bores huller ind til hulrummet og placeres slanger til affugteren, som samtidig filtrerer snavs og bakterier fra.

Fjernovervågning

Affugteren kan tilkobles trådløse sensorer, som måler på forskellige kritiske punkter i rummet, og med et program til fjernstyring kan du overvåge og analysere affugtningsprocessen og samtidig blive adviseret per e-mail i tilfælde af usædvanlige hændelser. Fjernovervågning har mindst to fordele: 1) Den sparer entreprenøren for mange mandetimer, som normalt ville bruges på fysisk opfølgning på stedet, og 2) du kan reagere hurtigt, hvis der sker fejlagtig slukning af affugteren, for eksempel på grund af strømsvigt.

To metoder til affugtning – Vælg den rigtige

Ud over korrekt dimensionering er det vigtigt at vælge den rigtige metode. Der findes to slags affugtning: adsorption og kondensering. 

Adsorptionsaffugtere fjerner uønsket fugt ved at tvinge indeluften over et sorptionshjul. Når hjulet drejer rundt, adsorberer det vanddamp og frigiver derved tør procesluft.

Kondensaffugtere, også kaldet kølemiddelaffugtere, trækker luft ind i enheden og over kølemiddelspoler. Efterhånden som luften køles til dugpunktet, opsamles og drænes kondensen væk, hvilket udleder tør procesluft. Indblæsningen af tør luft er samtidig med til at varme rummet op.

Der er fordele og ulemper ved begge metoder:

Kondenstørring virker især godt ved en temperatur på 10-32°C. Den har et lavt energiforbrug og er nem at installere. Til gengæld bruger den kølemiddelgas, som udtømmes med tiden.

Adsorptionsaffugtning er meget effektiv fra -10 til +10°C. Den kan derfor være ideel til vinterprojekter og i kældre og uopvarmede lagerbygninger. Den kan anvendes med luftkanaler til affugtning af hulrum i forbindelse med bygge- og vandskader. En adsorptionsaffugter kræver dog et lidt bredere teknisk kendskab og har også et højere energiforbrug.

Forebyggende anvendelse af affugtere er en nem og billig måde at sikre et byggeriprojekt mod ubehagelige overraskelser. Moderne affugtere er meget energieffektive, og en eventuel nedrivning og genopbygning med dertilhørende projektforlængelse er væsentligt dyrere.

Varme og ventilation kan også holde fugtproblemer nede, men med en affugter er det muligt præcist at styre luftfugtigheden.

Se det store udvalg af affugtere og den fjernbetjente klimastyring. Eller gå på opdagelse i vores database med artikler om affugtningsteknologi.

Og har du brug for hjælp til at finde den rigtige løsning, så kontakt os gerne her

 

Dantherm Group A/S
Marienlystvej 65
7800 Skive
Skive Kommune
Danmark
CVR nummer: DK20864591

Kontaktperson

Send til en kollega

0.066