Fusion og opkøb kan styrke forsyningskæderne i energisektoren
Inden for energisektoren kan en optimeret og fleksibel forsyningskæde (supply chain) være afgørende for virksomhedens resultat og konkurrencedygtighed. Optimering af forsyningskæden kan blandt andet ske gennem fusioner og opkøb, som samtidig vil give virksomhedsejere mulighed for at realisere alle eller en del af aktierne i virksomheden.
En blokeret sejlkanal. En pandemi. Skærpede miljøkrav. Økonomisk ustabilitet. Politisk uro, strejke og krig. Som virksomhedsejere såvel som forbrugere mærker vi, hvordan vores globaliserede verden ikke bare giver os adgang til stadigt flere produkter og ydelser med indtil flere ophavslande bag sig, men i stigende grad også, hvordan vores verden – eller virksomhed – på det nærmeste kan gå i stå på grund af en enkelt forstyrrelse i forsyningskæden. I dette blogindlæg ser vi nærmere på supply chain-udfordringerne i energisektoren, og hvorfor du som ejerleder netop nu bør overveje opkøb eller fusion som en vej til at komme styrket videre.
Derfor bør I reducere jeres forsyningskæders sårbarheder
Generelt ligger de største risici inden for de første led af de internationale forsyningskæder, som omfatter leverandøraftaler, ordreafgivelse, produktion og transport. Også den danske energisektor oplever i stigende grad supply chain-sårbarheder, som påvirker den enkelte virksomheds resultat og konkurrencedygtighed. En optimeret, fleksibel og effektiv forsyningskæde kan til gengæld blive en redning i en tid med flere og større forstyrrelser i de globale forsyningskæder – og opkøb og fusioner kan være vejen dertil:
- Bedre kontrol over forsyningskæden: Opkøb af en leverandør kan give større kontrol over produktionsprocessen og leverancen af essentielle komponenter. Eksempelvis opkøb af en solcelleproducent for at integrere nye kompetencer i virksomhedens aktiviteter og reducere afhængigheden af eksterne leverandører.
- Diversificering af forsyningskæden: Opkøb af en virksomhed med aktiviteter i nye regioner, eller med nye ydelser, kan give energivirksomheden mulighed for at diversificere og styrke sin forsyningskæde. Eksempelvis ved at fusionere med en vindmølleproducent i en anden region for at mindske afhængigheden af lokale leverandører og udvide virksomhedens potentiale.
- Styrkelse af produktionskapaciteten: Ved at opkøbe et firma med en specialiseret ekspertise eller kapacitet kan en virksomhed i energisektoren både styrke sin egen produktion og reducere risikoen for at mangle specifikke komponenter. Eksempelvis ved at opkøbe en virksomhed, der er specialiseret i at producere batterier for at øge kvaliteten og effektiviteten i sin egen produktion og reducere afhængigheden af eksterne leverandører.
- Større modstandsdygtighed: Ved at opkøbe en virksomhed, som allerede har en robust forsyningskæde, kan energivirksomheden styrke sin egen modstandsdygtighed og blive bedre i stand til at håndtere uro i forsyningskæden. Eksempelvis ved at opkøbe en virksomhed, der specialiserer sig i reservedele eller reparationer for at blive bedre rustet til uventede nedbrud af udstyr og mindske afhængigheden af eksterne leverandører.
- ESG-compliance: Nye miljøregler kan begrænse adgangen til visse materialer eller øge omkostningerne ved produktion og transport. Dette kan påvirke forsyningskæden, fordi der skal findes alternativer eller investeres i mere ansvarlige, men dyrere løsninger. Her kan et opkøb af en mere miljøvenlig energiproducent eller leverandør give adgang til de nødvendige alternativer.
Sådan påvirkes energisektoren af problemer i forsyningskæden
Vigtigheden af en robust forsyningskæde og leveringssikkerhed er indenfor de seneste år kommet stærkt til udtryk, ikke mindst i energisektoren. Politisk uro og manglen på råvarer, arbejdskraft og stabil transport har givet store udfordringer i energisektoren, hvilket har påvirket produktionen, leveringsevnen og konkurrencedygtigheden – og som følge deraf mulige kontraktbrud og tab af indtægter. En øget efterspørgsel på visse råvarer såsom stål, kobber og naturgas har desuden bidraget til stigende priser i forsyningskæden, som har ført til øgede omkostninger, lavere marginer samt rentabilitet.
Alt i alt har forsyningskrisen tydeliggjort behovet i energisektoren for at opbygge en robust og fleksibel forsyningskæde. Flere virksomheder er blevet opmærksomme på, at de ikke kun skal optimere henimod en effektiv forsyningskæde, der reducerer omkostningerne mest muligt, men i høj grad også henimod en fleksibel forsyningskæde, som kan tilpasse sig og håndtere uforudsete begivenheder for at sikre fortsat høj leveringssikkerhed til virksomhedens kunder.
Du kan reducere jeres sårbarheder i forsyningskæden gennem fusion og opkøb (M&A)
En fusion med eller et opkøb af en anden virksomhed kan være en direkte vej til at styrke sin virksomheds forsyningskæde på en række punkter. Ikke nok med det, så kan dette også være en mulighed for virksomhedsejere til at realisere alle eller en del af aktierne i virksomheden.
Vertikal integration giver bedre kontrol over forsyningskæden
For at styrke jeres forsyningskæde kan du overveje at opkøbe eller fusionere vertikalt med en virksomhed, som beskæftiger sig med forsyning, bearbejdning eller levering af energi, ressourcer, råvarer eller andre elementer i jeres produktion. På den måde kan du opnå større kontrol med forsyningskæden, som ikke mindst kan komme jer til gode i situationer med uro. En vertikal integration kan gennemføres på flere måder, for eksempel som en del af en buy & build-strategi, hvorved din virksomhed bliver en del af en større gruppe, muligvis med flere vertikaler.
Diversifikation af forsyningskæden skaber større robusthed
Fusioner og opkøb af virksomheder, som opererer i andre regioner eller producerer/leverer komplementerende produkter, kan skabe nye muligheder for din virksomhed. Samtidig kan det øge diversificeringen af din virksomheds forsyningskæde og dermed reducere afhængigheden af den enkelte leverandør. Samlet set vil virksomheden blive mere modstandsdygtig og robust overfor forstyrrelser og risici i forsyningskæden.
Marktlink kan hjælpe dig og din virksomhed i processen
Som ejerleder ønsker du måske at opnå en stærkere forsyningskæde gennem fusion men samtidig at forblive delvis ejer af din virksomhed. Til det formål kan en pre-exit-strategi være relevant, hvorved du som ejerleder først sælger en andel af din virksomhed og senere de resterende aktier - typisk efter en periode på 3-5 år. Herved får du som virksomhedsejer mulighed for at realisere en del af dine aktiver her og nu samtidig med, at du fortsat vil være en stor del af den samlede virksomhed fremadrettet, som både vil få gavn af synergieffekterne og din markedsekspertise.
En fusion af din virksomhed kan altså både byde på muligheder for at styrke forsyningskæderne i en urolig tid og samtidig være en direkte fordel for dig som virksomhedsejer. Marktlink har international erfaring med fusioner og opkøb inden for energisektoren og kan rådgive dig i forløbet op til og igennem en virksomhedshandel.