23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Hvad ved du egentlig om trykluftens historie?

Trykluften er i dag, sammen med elektriciteten, den hyppigst anvendte energikilde i industri og håndværk. Men selvom vi lærer at udnytte elektriciteten og elektrisk udstyr fra vor tidligste barndom, er forståelsen af mulighederne, fordelene og nødvendigheden af brugen af trykluft væsentligt mindre udbredt.

Trykluftens oprindelse

Den første kompressor - Lungen 
Mange tekniske anvendelsesformål stammer helt fra menneskets første tid på jorden. Den første anvendelse af trykluft var den, at blæse på gløder, så der opstod en flamme. Luften der anvendtes, blev komprimeret i menneskets lunge. Faktisk kan lungen betegnes som en naturlig kompressor. Kapaciteten og ydelsen af denne kompressor er virkeligt imponerende. Lungen kan yde 100 l/min eller 6 m3 luft i timen. Herunder kan den opnå et tryk på 0,02 - 0,08 bar. I sundhedsmæssig god tilstand er den menneskelige kompressor uovertruffen, og samtidigt kræver den ingen service. 

Den videre udvikling af “Lungen“ 
Imidlertid viste lungen sig at være aldeles utilstrækkelig , da menneskene begyndte at smelte rene metaller, såsom guld, kobber, tin eller bly, for mere end 5.000 år siden. Da mennesket begyndte at smelte hårde metalller, som jern udvundet af malm, var en yderligere udvikling af trykluftteknologien nødvendig. Kraftigere hjælpemidler end lungerne måtte tages i brug, for at opnå temperaturer over 1000° C. Først anvendtes de stærke vinde i højlandene og på bjergskråningerne. Senere tog ægyptiske og sumeriske guldsmede vindpiber i anvendelse. Selv i dag bruger guldsmede overalt i verden lignende udstyr. Det egner sig imidlertid kun til smeltning af mindre mængder af det ædle metal.

Den første mekaniske kompressor - bælgen 
Den første mekaniske kompressor, den hånddrevne bælg, blev udviklet i det tredie årtusinde f. Kr. Den meget kraftigere fod- betjente bælg blev opfundet 1500 f. Kr. Denne udvikling var nødvendig til en metallegering af kobber og tin. Den fodbetjente bælg kunne give en stabil og hurtig fremstillingsmetode til produktion af bronce. Udviklingen fremgår af et vægmaleri i en gammel ægyptisk grav. Det var starten på trykluften, som vi kender den i dag. 
Vandorglet 

Oplagring og dæmpning af pulsationer 
Den første målbevidste anvendelse af luft er overgivet til os af Grækeren Ktesibios ( ca. 285-222 f. Kr. ). Han byggede et vandorgel og brugte komprimeret luft, der blev oplagret og an- vent til nedsættelse af tryksvingninger. Ktesibios udnyttede også en anden af trykluftens egenskaber, oplagret energi, til sin katapult. Ved hjælp af trykluft fra en cylinder, kunne grækeren opnå tilstrækkelig trækkraft til at affyre kasteskyts.

Tempeldøre
Ekspansion og udførelse af en arbejdsgang
Heron, en ingeniør der levede i Alexandria i det første århundrede e. Kr., fandt på en metode til automatisk åbning af dørene i et tempel, ved at holde altarflammen konstant brændende inde i bygningen. Hemmeligheden lå i anvendelsen af ekspansionen af varm luft, som kunne tvinge vand ud af en beholder, til en anden. Heron erkendte, omend ubevidst, at det var muligt at gennem-føre et arbejde ved at ændre luftens tilstand.

Vil du læse mere om trykluftens historie? Så kan du hente vores digitale bog om trykluft helt gratis!
Den lille grønne om trykluft.

Vi har mere end 89 års erfaring og tilbyder et stort udvalg af forskellige produkter inden for lufttryk både til små og store virksomheder. 
Kontakt Granzow A/S  for yderligere info eller fagkyndig vejledning.

Tlf.: 43 20 26 00
E-mail: webshop@granzow.dk
Web: www.granzow.dk

Granzow A/S
Ejby Industrivej 26
2600 Glostrup
Glostrup Kommune
Danmark
CVR nummer: DK43243519
P nummer: 1003073153

Kontaktperson

Send til en kollega

0.031