23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Her er tre tip til at forlænge dine computeres levetid

En del af løsningen på klimakrisen handler om at forlænge levetiden på teknologiprodukter og at genanvende dem frem for at blive ved med at bruge, smide væk og købe nyt.

Politikerne i Europa-Kommissionen ser i øjeblikket nærmere på et lovforslag om at få producenter af smartphones og tablets til at stille reservedele og softwareopdateringer til rådighed i mindst fem år. Lovforslaget har til formål at sikre, at mobiltelefoner og tablets er designet til at være energieffektive og langtidsholdbare, så forbrugerne nemt kan reparere, opgradere og vedligeholde dem – og ikke mindst at det er muligt at genbruge og genanvende enhederne.

Også for virksomheder giver det stor mening at nærmere på, hvordan vi får computere, tablets og telefoner til at holde længere. Ikke mindst fordi en reduktion af verdens elektronikaffald vil være særdeles godt nyt for klimaet. Faktisk viser en ny undersøgelse fra Circular Computing, at produktionen af en ny bærbar computer i gennemsnit er lig med en CO2-udledning på 331 kg. Tænk, hvilket miljøpotentiale der ligger gemt i at forlænge levetiden på enhederne.

Som inspiration kommer her tre konkrete bud på, hvordan du og din virksomhed konkret ved at tænke en smule anderledes kan påbegynde rejsen imod forlængelse af levetiden på computere, tablets og telefoner.

1. Gør bæredygtighed til en del af hverdagen
Når man som virksomhed vil igangsætte en ændring, vil der altid være en række lavthængende frugter at plukke. Også hvad angår elektronikken. En række små og simple adfærdsændringer kan således hjælpe til med at forlænge levetiden på computere, tablets og telefoner, ligesom energiforbruget kan reduceres markant.

En del virksomheder gør allerede brug af strømstyringsplaner, der blandt andet har til formål at låse eller lukke enheder efter et bestemt tidsrum, hvis de ikke er i brug. Det både forlænger batteriets levetid, reducerer strømforbruget og øger sikkerheden – foruden at spare virksomheden for unødvendige omkostninger. 

Du kan ligeledes indføre standarder for reducering af lysstyrken og lukning af inaktive programmer. Mange bringer dårlige vaner fra deres hjemlige brug af elektronik med ind i deres arbejdsliv, men vaner kan brydes, og ofte er det ikke svært på en blid måde at skubbe medarbejderne i en mere bæredygtig retning. 

2. Involver dine medarbejdere fra begyndelsen
At forlænge elektronikprodukters levetid og reducere energiforbruget er meningsfuldt for de fleste. Faktisk bliver det i stigende grad vigtigt for især yngre medarbejdere, at deres arbejdsgiver har en stemme i klimadebatten og ikke mindst gør noget aktivt for at imødegå klimaforandringer. Ved at involvere medarbejderne på et tidligt tidspunkt skaber du ejerskab over beslutningerne og ikke mindst ambassadører, der kan påvirke nye medarbejdere til også at prioritere levetidsforlængelse af virksomhedens IT-udstyr.  

Derudover giver det logisk mening at bringe medarbejderne med ind i maskinrummet, hvad angår indkøb af IT for på den måde at sikre, at du investerer i det rigtige udstyr, der passer til lige præcis deres ønsker.  Hvorfor ikke udnytte det frem for at presse en ledelsesskabt løsning ned over de ansatte? Sandsynligheden taler jo for, at medarbejderne kender deres egne behov bedre end den gennemsnitlige IT-chef eller indkøbsansvarlige. 

For bare et år siden viste en europæisk undersøgelse fra analysebureauet Opinion Matters i øvrigt, at størstedelen af de adspurgte virksomheder udskifter deres computerenheder hvert fjerde år. Vel at mærke uden at tage stilling til om det reelt er nødvendigt. Og på trods af at teknologien på området for længst er nået dertil, hvor enhederne kan holde betydeligt længere. I Danmark viste en tilsvarende undersøgelse fra YouGov på vegne af Panasonic Toughbook, at udskiftningerne sker efter to-tre år. Det i sig selv kunne være et argument for at involvere medarbejderne, så de unødvendige opdateringscyklusser bliver brudt. 

3. Genbrug enheder på tværs af din virksomhed
Netop på grund af de faste cyklusser bliver meget elektronik smidt væk uden reelt at fejle noget eller ved den mindste fejlmelding. Det er meget lidt bæredygtigt.

Din virksomhed behøver ikke at være ret stor, før det giver mening at tænke i mulig genanvendelse i andre dele af virksomheden. Ofte giver det mening at differentiere mellem afdelinger og medarbejdertyper frem for altid at tænke i standardiserede løsninger, idet eksempelvis teknikere og andre medarbejdertyper på farten har nogle markant anderledes elektronikbehov end for eksempel kontoransatte. Nogle produkter har ligeledes et modulært design, hvilket betyder, at de kan ombygges og udvides ved skiftende brug. 

Panasonic Toughbook etablerede tidligere på året non-profit bæredygtighedsprogramnet Toughbook Revive, som har til hensigt at genoplive eller genanvende udtjente enheder på forsvarlig vis og donere dem til velgørende organisationer eller nye virksomheder. Den ide kan sagtens kopieres og udrulles på virksomhedsniveau. For genbrug er alt andet lige den mest simple og oplagte måde at forlænge en enheds levetid på. Ofte behøver det ikke at være mere kompliceret end det.  

Af Stefan Lindau, nordisk landechef i Panasonic TOUGHBOOK

Panasonic Toughbook
Naverland 2, 9.
2600 Glostrup
Glostrup Kommune
Danmark
CVR nummer: DK32566588

Kontaktperson

CA
Cecilia Anberg
cecilia@digitalpr.dk

Send til en kollega

0.046