23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Nyt anlæg fra Verdo gør haveaffald til klimavenlig varme

Hos Kjellerup Fjernvarme har de nytænkt energiproduktionen med hjælp fra et biomasseanlæg fra Verdo Energy Systems. Anlægget gør det muligt at afbrænde have-/parkaffald og omdanne restproduktet til varme. Det giver ikke kun forbrugerne en bæredygtig varmekilde, men bidrager også til at reducere affaldsmængden.

Kjellerup Fjernvarme har længe været engageret i at forsyne sine kunder på en bæredygtig og fremtidssikret måde. Derfor lå det også lige til højrebenet at indgå en aftale med Verdo Energy Systems om at optimere det leverede biomasseanlæg til at brænde have-/parkaffald fra både private haver og kommunale arealer

Ved at udnytte have-/parkaffald som brændstof til energiproduktion, anvender Kjellerup Fjernvarme en ressource, der tidligere blev betragtet som unyttigt affald. På den måde sikrer de, at den lokale fjernvarme er klimavenlig og kan produceres på flere forskellige typer brændsler.

”Det er afgørende for os, at vi kan være fleksible i vores varmeproduktionen. Energimarkederne og -priserne udvikler sig hele tiden, og det mærker vi alle. Derfor er løsningen både til gavn for os, vores fjernevarmekunder og for klimaet,” fortæller Lars Mikkelsen Bjørnkjær, der er driftschef hos Kjellerup Fjernvarme.


En unik teknologi
Testprocessen startede for to år siden. Her oplevede Kjellerup Fjernvarme den øgede konkurrence på træflis. De satte sig for at udforske alternative muligheder og tog derfor kontakt til Verdo Energy Systems. Sammen udviklede de modifikationer til anlægget og skræddersyede det til Kjellerup Fjernvarmes konkrete behov, så de i dag er sikret de bedste og fuldt kontrollerede afbrændingsforhold.

Biomasseanlægget fra Verdo Energy Systems er optimeret til at håndtere have-/parkaffald og andre uhomogene brændsler. Med disse brændsler følger også fremmedlegemer, jord og sand, hvilket der også er taget højde for. En større variation i brændslet stiller større krav til styringen af anlægget, der er mindst lige så vigtigt, som den mekaniske del af anlægget. Anlæggets SRO-anlæg er derfor også optimeret til det bredere brændselsvalg, men anlægget er i særdeleshed optimeret til fortsat drift med lave miljøbelastninger trods dårligere brændsler.

”Det er en stor fordel for vores kunder, at de kan justere og tilpasse systemets specifikationer undervejs til de givne brændsler. Hos Verdo er vi opmærksomme på, at vi i fremtiden ikke er garanteret at kunne brænde træ i samme gode kvalitet, som vi har været vant til. Det stiller nogle nye krav til vores måde at udarbejde forbrændingsanlæggene på, så vi sikrer, at de er fremtidssikrede, og at materialerne bliver behandlet korrekt,” fortæller John Myrup, der er salgschef hos Verdo Energy Systems.

Fremtidssikret fjernvarme
At anvende træ som energikilde har været normen i mange år, men de aktuelle krisetider har gjort det vanskeligere at få fat i brugbare restprodukter fra skovproduktion. Derfor er anvendelsen af lokalt have-/parkaffald som alternativ til f.eks. grene, udtyndet træ og andre resttræprodukter også særdeles vigtig for den generelle forsyningssikkerhed.

”Der er mange holdninger til anvendelsen af træ til energiformål, men vi er lykkedes med at bygge et anlæg, der kan håndtere alt det spildtræ, der ellers ikke vil blive anvendt, og omdanne det til en alternativ varmekilde,” forklarer John Myrup og fortsætter:

”Hvis alt have-/parkaffald skulle komposteres ville det udlede en masse metan, som påvirker den globale opvarmning. Ved at brænde det på et anlæg som det hos Kjellerup Fjernvarme kan vi i stedet give det et nyttigt formål.”

Kjellerup Fjernvarme arbejder på at øge mængden af egnet brændsel fra have-/parkaffald, så endnu mere af borgernes haveaffald i form af træ og grene kan bruges til varmeproduktion i fremtiden.

Verdo
Agerskellet 7
8920 Randers NV
Randers Kommune
Danmark
CVR nummer: DK25481968

Kontaktperson

BO
Bjørn Olsen
Presseansvarlig
+45 24 69 14 13 bjol@verdo.com

Send til en kollega

0.032