23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Paradigmeskifte inden for elmotorer booster grøn omstilling

En energibesparelse med en faktor syv. Så meget kan ny motorteknologi betyde i eldrevne produktionsanlæg. Nøglen til de store besparelser findes i motorernes evne til at tilpasse sig variable hastigheder og belastninger. Men det er langt fra den eneste fordel, som nye IE5+ synkronmotorer fra NORD tilbyder. Især fødevareindustrien kan få gavn af motorerne.

Cirka 70 procent af al den strøm, som bruges i industrien, bliver brugt af elektromotorer. Motorerne driver en lang række vigtige funktioner som automatiserede produktionsanlæg i eksempelvis fødevareindustrien og ventilationsanlæg i landbruget. Ofte er disse motorer dog kraftigt overdimensionerede. De skal nemlig kunne håndtere de maksimale spidsbelastninger, som med mellemrum optræder i ethvert anlæg. Men det betyder omvendt også, at de det meste af tiden bruger mere energi, end der er behov for. 
-Tag for eksempel bagagesystemerne i lufthavnen. Der sidder en række motorer rundt om på sådan et system. De er alle dimensionerede til at håndtere kufferter på op til 50 kg. Men er faktisk uhyre sjældent, at der kommer objekter så tunge på båndet, forklarer Paul Klöcker, der er Product Manager hos NORD Gear Danmark A/S; en del af NORD DRIVESYSTEMS. 

Sammen med sine kolleger arbejder han med at synliggøre, hvor store energibesparelser virksomheder kan opnå ved have fokus på dette ofte usynlige overforbrug. En måde at reducere spildet på er ifølge ham ved at skifte til motorer med en højere effektivitetsgrad.
-Motoren i bagagehåndteringen bruger jo noget nær fuld power, uanset om der er 50 eller 12 kilo i kufferten på båndet. Det er unødvendigt og reelt penge lige ud ad vinduet, fortsætter han.

IE5+ motorer sprænger alle kendte standarder
Paul Klöcker peger i stedet på nogle helt nye synkronmotorløsninger, som kan give nogle ganske betydelige energibesparelser. Disse motorer er i stand til at tage højde for varierende hastigheder og belastninger, og heri gemmer sig nogle meget synlige gevinster. 
-Umiddelbart arbejder vi lige nu med energireduktioner med en faktor syv, forklarer han og fortsætter:
-Vi har konstrueret nogle motorer, der faktisk sprænger alle kendte standarder på markedet. Her matches effekten ikke med den maksimale spidsbelastning, men af hvilken øjeblikkelig load, der er på systemet. Motoren tilpasser effekten efter opgaven, så at sige.

Hos NORD Gear opererer man med standarden ”IE5+”. Det er reelt en energistandard, som slet ikke eksisterer endnu.
-Det er lidt svært for os at placere disse motorer. De er bare langt mere energieffektive, end de bedste standarder på markedet dikterer – derfor kalder vi det IE5+.

Motorer med flere fordele
Udover de åbenlyse energibesparelser, som slutbrugerne opnår, så følger også en del andre fordele med de nye teknologiske landvindinger.
- Lidt simpelt forklaret, så er der nogle permanente magneter inde i rotoren på motoren. De holder et konstant magnetfelt, som hjælper motoren med at afpasse og optimere energiforbruget til belastningen, forklarer Paul Klöcker.
- Det gør samtidig, at en væsentlig mindre del af den tilførte energi konverteres til varme, og det betyder igen, at behovet for køling af motoren minimeres. Virkningsgraden forbliver høj – uanset hastighed og belastning – modsat traditionelle motorer, hvor dette er en udfordring.
Det sidste kan ifølge Product Manageren få stor betydning for særligt én branche.
-Der er ingen tvivl om, at fødevareindustrien bør kigge grundigt på dette. Her har man bestemt ikke brug for spildvarme fra elektriske installationer. Man har heller ikke brug for de klassiske kølegitre, som kan være svære at rengøre. Gitrene på vores motorer er erstattet med et overfladekonverteret alu-hus, som er langt lettere at holde rent og som matcher den hygiejnestandard og holdbarhed, man oplever med huse i rustfri stål, forklarer han.

Traditionelt er husene til elmotorer i fødevareindustrien lavet i rustfri stål. Paul Klöcker fortæller desuden, at rustfri stål er dårligere til at lede varme væk, hvad der ofte fører til, at motorer bliver så varme, at man ikke kan eller bør røre ved dem, før de er kølet af. 
-Det har man typisk løst ved at tilføje yderligere afskærmning, som igen giver hygiejnemæssige udfordringer med rengøringen samt fordyrer løsningen.

Skalérbare løsninger med øget fleksibilitet
At IE5+ synkronmotorer i så høj grad kan afpasse strømforbruget uanset hastighed og belastning, giver også maskinbyggere en fordel.  
- Disse motorer dækker et bredere spektrum. Man kan derfor reducere antallet af forskellige gearmotorer i din portefølje. For nogle maskinproducenter snakker vi måske om fire varianter i stedet for 20.

Udgangspunktet i NORDs motorlinje "Interior Permanent Magnet Synchronous Motor" (IPMSM) har fra starten været at skabe et så simpelt setup som muligt. Det er reelt kun rotorens magneter, som kan variere. Med frekvensomformeren direkte integreret i motorklemkassen er hele løsningen dermed utrolig let at integrere og installere.

Teknologien giver mulighed for potentielt at arbejde med fuld moment fra 0,01 til 2.400 omdrejninger. Det giver IE5+ motoren et operationelt span, der ikke matches andre steder i branchen.

Grøn omstilling med markant lavere TCO
For Klöckers team hos NORD Gear lyser én klar fordel imidlertid kraftigere end alle andre ved de nye IE5+ motorer. De er måske en smule dyrere, end dem, der typisk anvendes i dag. Men Total Cost of Ownership (TCO) er markant bedre end for de fleste andre elmotorløsninger på markedet. 

Foreløbige beregninger og målinger hos NORD viser en samlet potentiel energibesparelse på cirka 70 procent sammenlignet med en almindelig elmotor med frekvensomformer.
-Altså, det her svarer jo til at gå fra glødepærer til LED. Så stor er strømbesparelsen reelt. Så om du har ventilationsanlæg i stalden, bagagebånd i lufthavnen eller et stort automatiseret produktionsanlæg i fødevareindustrien, så vil et skifte til IE5+ tydeligt kunne ses i dit energiregnskab, forklarer Paul Klöcker.

Med de nye synkronmotorer vil ejere at sådanne anlæg ifølge Paul Klöcker også få en klar håndsrækning i arbejdet med at forbedre det grønne regnskab.
-Det er klart, at når man med ét øger udnyttelsesgraden fra 50 procent til over 80 procent, så kan det ses i ESG-rapporten. Og her hører vores nye synkronmotor til de lavthængende frugter i den sammenhæng. Det er jo reelt bare at beslutte, at skifte de gamle motorløsninger ud.

Han forudser også, at de nye IE5+ motorer ville kunne erstatte de fleste eksisterende servoløsninger på markedet, da løsningen faktisk agerer mellemled mellem en traditionel industrimotor og en servomotor.
-Lidt forenklet kan man sige, at inertien på en IE5+ motor er mindre. Den kan desuden styres ved hjælp af NORDs egen frekvensomformerplatform på helt samme måde – dog til en helt anden pris, siger han afslutningsvis.

Find information om IE5+ motoren, her.

Bliv klogere på nsd tupH overfladebehandling af aluminium, her. 

Og læs mere om hvordan NORD kan reducere dit drevs Total Cost of Ownership, her.

 

 

 

NORD Gear Danmark A/S
Kliplev Erhvervspark 28
6200 Aabenraa
Aabenraa Kommune
Danmark
CVR nummer: DK12616600
P nummer: 1000416669

Kontaktperson

Send til en kollega

0.048