23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Flotte resultater i jubilæumsåret

Endress+Hauser når nye højder for ordrer, omsætning og medarbejderantal i 2022

I 2022 oplevede Endress+Hauser en kraftig global vækst. Specialisten inden for måle- og automationsteknologi leverede flere sensorer end nogensinde før på trods af pressede indkøbs- og logistikkæder. Ordreindgangen, omsætningen og medarbejderantallet nåede nye højder; indtjeningen faldt som følge af et negativt økonomisk resultat. Virksomheden, som fejrer sit 70 års jubilæum i 2023, er overbevist om, at det bliver et godt år.
Ruslands angreb på Ukraine kastede skygger over fremtidsudsigterne i begyndelsen af sidste år. Trusler om energimangel i Europa, høj inflation og stigende renter i mange lande, pressede forsynings- og logistikkæder og vedvarende covid-nedlukninger i Kina: “Vores forretningsliv har sjældent stået over for så mange udfordringer som i 2022,” udtalte CEO Matthias Altendorf til den årlige mediekonference i Basel. “Vores forretning udviklede sig imidlertid stabilt gennem hele året.”

Kraftig global vækst
Koncernens nettoomsætning steg med 16,4 procent til 3,351 milliarder euro. CFO Dr. Luc Schultheiss opgjorde den organiske vækst – renset for valutaeffekter – til 11,6 procent. Virksomheden leverede mere end 2,9 millioner instrumenter over hele verden med en pålidelig leveringsydelse. “Endress+Hauser har opbygget effektive produktions- og logistiknetværk over årene, og vi har langvarige relationer med vores leverandører,” understreger Matthias Altendorf.
Alle industrier og regioner bidrog til den solide vækst. Omsætningen udviklede sig dynamisk i Nordamerika og Asien-Stillehavsområdet og markant i Europa og Mellemøsten. Afrika var den eneste region, der oplevede en forretningsmæssig nedgang. Kina bevarede sin position som det største marked efterfulgt af USA, som nu begge er langt foran Tyskland, som er det tredjestørste marked.
Både Endress+Hausers procesinstrument- og sensorforretning inden for IST (Innovative Sensor Technology) leverede gode resultater. Som forventet faldt efterspørgslen efter laboratorieinstrumenter fra Analytik Jena en smule efter pandemiens afslutning.

Investeringer i fremtiden
Endress+Hauser investerede 240,5 millioner euro i nye bygninger og maskiner, 24,7 procent mere end i 2021. Det betyder, at der er pumpet over 1 milliard euro i bedre infrastruktur inden for de seneste fem år. “Med disse investeringer lægger vi fundamentet for fremtidig vækst,” udtalte koncernens CEO. Projekter til en værdi omkring 500 millioner euro er p.t. i implementeringsfasen. De fire største involverer lokationer i Maulburg, Tyskland; Suzhou, Kina; Jena, Tyskland; og Greenwood, Indiana, USA.
“Produktinnovationer driver vores vækst,” sagde Matthias Altendorf. Endress+Hauser lancerede 43 nye produkter på markedet i 2022. Koncernen brugte 242,4 millioner euro – omkring 7,2 procent af omsætningen – på forskning og udvikling, 13.6 procent mere end sidste år. Virksomheden ansøgte om 235 patenter for første gang ved patentkontorer rundt om i verden, et bevis på koncernens innovative styrke.
Sidste år blev overskygget af lukningen af det russiske salgscenter som følge af sanktionerne på grund af angrebet på Ukraine. Et eksportforbud for måleteknologiske produkter rev tæppet væk under den russiske forretning og medførte tab af 170 stillinger. Ved årets slutning havde den familieejede virksomhed 15.817 medarbejdere på verdensplan - en stigning på 700 stillinger. Der blev også skabt nye lærepladser. I fremtiden vil fem procent af alle jobs blive øremærket til praktikanter, lærlinge, studerende og trainees.

Flot driftsresultat
Valutaeffekter og prisstigninger boostede koncernens omsætning, men trak det økonomiske resultat ned. Da driftsudgifterne steg hurtigere end omsætningen, driftsoverskuddet vokset kun med 9,1 procent til 473,7 millioner euro. Endress+Hauser opnåede dermed en overskudsgrad på 14,1 procent, 1 procent lavere end det foregående år, “men dog et yderst hæderligt resultat,” tilføjede CFO Luc Schultheiss.
Stigende omkostninger til valutasikring og, frem for alt, store tab på økonomiske investeringer resulterede i et markant negativt økonomisk resultat. Overskuddet før skat faldt 12,0 procent til 408,1 millioner euro. En skattesats på 25,6 procent (en stigning på 2,5 procentpoint) medførte, at nettoomsætning faldt med 14,9 procent til 303,5 millioner euro. Virksomheden hviler dog på et solidt økonomisk fundament. Egenkapitalen steg til 80,2 procent, 1,1 procentpoint mere end i 2021. Koncernen er praktisk talt gældfri.

Med fokus på kontinuiteten
Med 76 ud af 100 point indtog Endress+Hauser igen i 2022 en førerposition i EcoVadis' bæredygtighedsvurdering og placerede sig i den øverste procentfraktil af sammenligningsgruppen. Koncernen beregnede sit CO2-aftryk i hele værdikæden som udgangspunkt for udvikling af en klimastrategi. Endress+Hauser indtrådte for nylig i SBTi (Science Based Target initiative) med det mål at gøre koncernen klimaneutral i år 2050.
Der er også et klart fokus på kontinuiteten i planlægningen af generationsskiftet. Når Dr. Klaus Endress forlader koncernens Supervisory Board, fordi han falder for aldersgrænsen i slutningen af 2023, efterfølges han af CEO Matthias Altendorf. Dr. Peter Selders, der er chef for kompetencecentret for niveau- og trykmåleinstrumenter, overtager derefter som koncernens CEO.
Steven Endress, som for øjeblikket er administrerende direktør for Endress+Hauser UK, bliver det næste medlem af familien, der kommer til at indgå i Supervisory Board. “Alle disse beslutninger er truffet med opbakning fra aktionærerne, familien og koncernens Supervisory Board,” forklarede Klaus Endress.

På vej ind i virksomhedens 70. år med ro i sindet
Da ordreindgangen voksede 8 procentpoint hurtigere end omsætningen i 2022, er Endress+Hauser gået ind i det nye år med en stor mængde ordrer på hånden. Ordreindgangen har også udviklet sig positivt i årets første kvartal. Selv om koncernen forventer, at omsætningen falder i anden halvdel af året, forventes alligevel en tocifret vækst i 2023. I den forbindelse skabes 500 jobs på verdens plan.
Formand for Supervisory Board Klaus Endress er overbevist om, at måleteknologispecialisten er aktiv i et lovende forretningsområde. Dekarbonisering og digitalisering gav yderligere fremdrift. For at markere virksomhedens jubilæum inviterer Endress+Hauser over 1.000 kunder, partnere og eksperter til Basel for at diskutere en bæredygtig transformation af procesindustrien. “I 70 år har vi gjort alt, hvad vi kan, for at sikre en god fremtid – og det vil vi fortsætte med,” udtaller koncernens CEO.

Se videokonference
 
 
 

Endress+Hauser A/S
Poppelgårdvej 10-12
2860 Søborg
Gladsaxe Kommune
Danmark
CVR nummer: DK49001517

Kontaktperson

MS
Mathilde Sforzini
Marketingchef
mathilde.sforzini@endress.com

Send til en kollega

0.094