23948sdkhjf

Afgift står i vejen for energieffektive gartnerier

| Medlemsnyhed | Indrykket af Enopsol ApS

Ny teknologi kan gøre de ellers energislugende gartnerier helt energineutrale ved at lagre sommervarme i grundvandet. Men PSO-afgiften står i vejen for den grønne omstilling, lyder det fra erhvervet.

OBS: Denne artikel er oprindeligt fra Politiken (se den her: http://goo.gl/VNMpEJ)
04. nov 2014 kl. 12:49 af Mads Pedersen

Overskudsvarme fra gartneriet lagres i et stort naturligt grundvandsmagasin 20 til 40 meter under jorden og bliver gemt til de kolde vinterdage, når drivhusene skal opvarmes. Det såkaldte ATES-system kan på den måde nærmest fjerne energiforbruget blandt de ellers energi-intensive danske gartnerier.

Men systemet er afhængigt af eldrevne varmepumper, og den høje PSO-afgift gør det langt mindre gunstigt at investere i for gartnerierne. Det fortæller Stig Niemi Sørensen, der som adm. direktør i Enopsol har haft svært ved at sælge sit energieffektive og CO2-besparende ATES-anlæg til de økonomisk trængte gartnerier:

”Vi står alle som et stort spørgsmålstegn overfor, hvorfor de her hindringer bliver sat op. PSO-afgiften gør det dyrere for gartnerierne at investere i en ATES-løsning, der ellers vil reducere energiforbruget til en femtedel. Afgiften er derfor en direkte hæmsko for at gøre gartnerierne mere energieffektive,” siger han.

Sikrer fremtiden for et trængt erhverv
Teknologien er allerede udbredt i Holland, men i Danmark findes teknologien kun på ét enkelt gartneri, hvor man kan lagre energi fra sommervarmen i grundvandet til vinteren. Det er på Hjortebjerg Gartneri på Fyn, hvor direktør Steen Juul Thomsen ser stort potentiale i teknologien for de danske gartnerier:

”Det er en teknologi, der kan være med til at sikre en fremtid for et ellers trængt erhverv. Vi kan se, at det kan få vores energiforbrug ned mod det runde 0. Det står i skærende kontrast til, at mange ellers typisk betragter gartnerier som store energislugere.

Sommersolens energi bliver ikke udnyttet i dag
Lange dage med solskin sørger for masser af varme i drivhusene fra marts til september, og det er ærgerligt ikke at gemme og udnytte den energi, når gartnerierne fra oktober til marts bruger masser af energi på at varme væksthusene op, mener Steen Juul Thomsen:

”Indtil videre har vi ventileret os ud af sommerens energioverskud. Vi har altså åbnet vinduet og ladet den dejlige varme forsvinde. Nu kan vi i stedet høste energien og gemme det på et sæsonlager i grundvandet til de kolde måneder uden så meget sol.”

Professor: ATES har potentiale til meget mere
Professor Hans-Jørgen Albrechtsen fra DTU, Institut for Vand og Miljøteknologi er lige nu med i et forskningsprojekt på netop Hjortebjerg Gartneri, hvor han sammen med Enopsol undersøger, om det kan lade sig gøre at gøre ATES-teknologien endnu mere effektivt.

Indtil nu har der været en grænse for, hvor varmt vand, man må pumpe ned og gemme i grundvandet på 25 grader. De nye test skal vise, om det kan lade sig gøre at hæve temperaturen til 35 grader uden at påvirke hverken miljøet eller bakterievæksten i grundvandet.

”Hvis man kan pumpe en højere temperatur ned i grundvandet skal man ikke pumpe så meget vand op og ned, og så kan systemet bedre betale sig,” forklarer Hans-Jørgen Albrechtsen, der endnu ikke har set tegn på, at det skulle være problematisk at hæve temperaturen 10 grader.

Usikkerhed om afgifter forhindrer investeringer
En fordyrende PSO-afgift og usikkerhed om regler har indtil nu afholdt danske gartnerier fra at investere i ATES-systemet. Det fortæller Stig Niemi Sørensen fra Enopsol:

”Det handler om kroner og øre. Hverken gartnerierne eller andre virksomheder er filantroper, men de vil gerne være gode ved miljøet, hvis det kan betale sig. Ingen kaster sig ud i så store investeringer, hvis tilbagebetalingstiden ikke er attraktiv.”

Stig Niemi Sørensen mener derfor, at det er op til politikerne at skabe nogle sikre rammer, der gør det rentabelt for danske gartnerier at investere i miljørigtige systemer:

”Der er stor usikkerhed om fremtidens energiafgifter, og det sætter udviklingen i stå. Der er ikke nogen, der tør at rykke på det her område. Så nu er det op til politikerne.”

Sådan fungerer ATES
ATES står for ’Aquifer Thermal Energy Storage’, og systemet kan køle om sommeren og varme op om vinteren.

Idéen er at overføre overskudsvarme fra sommer til opvarmning af et grundvandsmagasin. Om vinteren kan over 80 pct. af den lagrede varme genbruges ved hjælp af varmepumper.

Usikkerhed stopper investeringer
Teknologien er ikke bare interessant for gartnerierne. Blandt andet har Dansk Energi igennem længere tid ønsket at få flere store eldrevne varmepumper ind i elsystemet via fjernvarmen. Men fjernvarmeselskaberne er ligesom gartnerierne tilbageholdende med deres investeringer blandt andet på grund af usikkerhed om de fremtidige energiafgifter, mener Stig Niemi Sørensen fra Enopsol.

Ikke mere olie og gas
ATES-systemet kræver energi fra eldrevne varmepumpe. Det giver til gengæld gartnerierne mulighed for at skære kraftigt ned eller helt at undgå afbrænding af olie og gas på egne anlæg, som mange steder sørger for varmetilførslen i dag.

Den høje PSO-afgift, som netop er pålagt el, betyder dog, at det lige nu ikke kan betale sig for gartnerierne at investere i ATES-anlæg, der eller kraftigt kan reducere deres olie- og gasforbrug.

Her er der ATES i dag
Ud over Hjortebjerg Gartneri på Fyn har blandt andet følgende større virksomheder investeret i ATES-løsningen:
• Københavns Lufthavn
• Widex
• Rambøll
• Grundfos

Medlemsnyhed

Indrykket af
Enopsol ApS

Grønholtvangen 7
3480 Fredensborg
Danmark
Enopsol ApS

Send til en kollega

0.079