23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Det digitale samarbejde i byggeriet skal fremmes

Den danske byggebranche kunne udnytte de muligheder, der ligger i digitaliseringen af bygge- og driftsprocesser endnu bedre ved at fokusere mere på det digitale samarbejde.

Data og digitalisering spiller en fortsat vigtigere rolle i byggeriet og er ikke blot med til at minimere fejl og øge produktiviteten, men kan også være med til at finde de bedste løsninger – ikke mindst når det kommer til bæredygtighed og genanvendelse. 

- Man kan arbejde med digitalisering og BIM på mange forskellige måder, men for at kunne udnytte fordelene og mulighederne bedst muligt og lette samarbejdet, er der brug for en ensartet fælles tilgang, så alle så at sige taler samme sprog og kan dele de samme informationer. Og det er her de fælles internationale standarder kommer ind i billedet, siger Jens Heiede, standardiseringsdirektør i Dansk Standard. 

Ifølge Jens Heiede er anvendelsen af de internationale standarder dog langt fra så udbredte i den danske byggebranche, som der er brug for, hvis potentialet i digitaliseringen skal udnyttes fuldt ud. Og han har et bud på, hvordan det kan være: 

- Det kan bl.a. skyldes, at standarderne kan virke noget omfattende at sætte sig ind i. Det vil vi gerne gøre noget ved, så vi kan løfte det fælles vidensniveau og dermed sikre et fælles grundlag i branchen. Og det kan vi i høj grad mærke, at der er efterspørgsel på, siger Jens Heiede. 

Øget viden 

For at øge det fælles vidensniveau samarbejder Dansk Standard og Molio omkring en række webinarer, der bl.a. har til formål at gøre standarderne nemmere at forstå og anvende.

Gustav Skaanes, kvalitets- og udviklingschef i Give Elementfabrik A/S, er tidligere deltager på et af Molios og Dansk Standards fælles webinarer om DS/EN ISO 19650. Det har givet ham et godt indblik i begreber, principper og processer med DS/EN ISO 19650-serien, og han har fået koblet nogle af standardens begreber til dansk BIM-praksis på et overordnet plan. 

- Webinarerne har været informative og har givet et indblik i behovet for at standardisere den måde, vi deler og formidler informationer i forbindelse med afvikling af byggeprojekter. Værdien af en god BIM-model og en entydig og retvisende IFC-fil er potentiel stor i flere led i kæden, og der er flere aktører som gerne vil bringe den værdi i spil, siger Gustav Skaanes. 

Webinarerne er optaget og kan ses på www.ds.dk/bim og https://molio.dk/kurser/kursusemner/bim-handlingsplan 

Nye BIM-webinarer sætter fokus på nye standarder og øget kvalitetssikring

Nu går Dansk Standard og Molio endnu engang sammen om en række webinarer, hvor det bl.a. skal handle om udviklingen i BIM-standarderne. Sammen med aktører fra byggeriet vil der blive sat fokus på, hvordan standarderne kan bruges til at øge kvalitetssikringen og udvikle forretningen hen imod klogere digitalisering.

-Webinarerne vil ligesom sidst omhandle digital informationshåndtering, om end vi denne gang vil gå spadestikket dybere. Det vil nemlig også blive forklaret, hvordan man etablerer regler for egenskaber, der bruges i byggeriet, og hvordan dette skal opbygges og vedligeholdes, siger Alexander Christiansen, standardiseringskonsulent hos Dansk Standard.

En af oplægsholderne på de kommende webinarer er Peter Bo Olsen, der er standardiseringsspecialist i Molio og har stor erfaring med standarden DS/EN ISO 19650 for organisering og digitalisering af information, og hvordan den bl.a. kan kobles til dansk BIM-praksis.

- I Molio vil vi gerne bidrage til, at indholdet i de centrale internationale BIM-standarder vedrørende det digitale samarbejde i branchen bliver gjort til at forstå og kan være del af den digitale praksis i dagligdagen i den danske bygge- og anlægsbranche. Derfor deltager vi sammen med kollegaer fra branchen i kommende webinarer fra Dansk Standard. Tanken er, at man får forklaret indholdet i standarderne med cases og gode eksempler, så de bliver gjort mere anvendelige, siger Peter Bo Olsen.

Ifølge Peter Bo Olsen er det en god ide at få hjælp til at komme i gang med standarder. 

- Du er nødt til at sætte dig ind i de her standarder, for ellers risikerer du ikke at få udnyttet det potentiale, der er. En god måde at få hjælp til at komme i gang er ved at deltage i webinarer herom og derefter starte op i det små og afprøve relevante dele af standarderne, siger Peter Bo Olsen.   

Udover den nye række af BIM-webinarer, arbejdes der i øjeblikket også på en vejledning til brug af DS/EN ISO 19650-serien. Her skal konkrete eksempler på brugen af denne standardserie være med til at overskueliggøre, hvordan den kan bruges i den allerede veletablerede danske BIM-praksis, samt hvilke muligheder, det medfører at bruge den. 

Dansk Standard
Göteborg Plads 1
2150 Nordhavn
Københavns Kommune
Danmark
CVR nummer: DK11733212
P nummer: 1002911209

Kontaktperson

HSØ
Helena Schou Østergaard
hso@ds.dk

Send til en kollega

0.047