23948sdkhjf
Del siden
Annonce

MABR - Fremtidens løsning til spildevand?

Der kan være langt mellem nyskabelserne, når snakken falder på rensning og især beluftning af spildevand. Derfor er der god grund til at læse med, når vi i denne artikel dykker ned i en spændende teknologi.

Hvad er MABR?

MABR spås til at være løsningen på mange af de udfordringer, som flere anlæg har dag. Både når det kommer til proces og kapacitet, men også hvad angår pladsmangel, når eksisterende anlæg skal udvides.

 Membrane Aerated Biofilm Reactors (MABR) er en innovativ teknologi til aerob behandling af spildevand. MABR'er kræver et minimalt fodaftryk, har et markant lavere energiforbrug end andre beluftningstyper samt kan let bruges til procesintensivering på eksisterende aktiverede slamanlæg, hvilket udvider behandlingskapaciteten og samtidig reducerer kulstofaftrykket fra driften.

Teknologien kan installeres i to forskellige grundlæggende konfigurationer:

  1. Integrated Fixed Film Activated Sludge (IFAS): moduler til integration med suspenderet biomasse (MLSS) i et aktiveret slamsystem
  2. Pure-biofilm: moduler, der udelukkende opererer med fast filmbiomasse
     

Hvert MABR-modul indeholder membraner, der bærer en strøm af ilt ved lavt tryk, hvilket skaber optimale betingelser for mikrobiel vækst. En robust biofilm dannes hurtigt, og lavtryksiltet forbedrer mikroorganismernes effektivitet, hvilket giver en høj grad af næringsstoffjernelse.

Hvad er fordelene ved MABR-teknologi?

Operatører af spildevandsrensningsanlæg er under pres for at udvide kapaciteten til at klare befolkningstilvækst, økonomisk vækst og samtidig reducere miljøpåvirkningen fra deres anlæg for at opfylde netto-nul-målene. Implementeringen af MABR-teknologi kan understøtte begge disse mål uden behov for udvidelse af anlæggets fodaftryk eller afbrydelse af driften:

I retro-fit kan MABR-modulerne installeres i eksisterende beluftningsbassiner uden at kræve yderligere infrastruktur, hvilket tilbyder, hvad der effektivt er en 'drop-in' opgradering, der kan udvide behandlingskapaciteten og / eller erstatte ældre beluftningssystemer.  Installationen kan afsluttes over et par dage uden behov for at dræne tanke eller sætte driften på pause.

MABR kræver betydeligt mindre energi end aktiveret slam eller Moving Bed Biofilm Reactor (MBBR) systemer, der er afhængige af højtryksluftstrøm for at generere bobler. Erfaring fra installationer viser, at MABR kan opnå en 75% reduktion i energi sammenlignet med eksisterende teknologier.

Ud over at reducere energiforbruget kan MABR'er reducere lattergasemissionerne betydeligt. Lattergas er et biprodukt af nitrifikationen af ammoniak. Gassen har et globalt opvarmningspotentiale, der er ca. 300 gange større end kuldioxid og anses for at være det største ozonnedbrydende stof, der genereres af menneskeheden. Forskning har vist, at en MABR kan reducere lattergasemissionerne fra et aktiveret slamanlæg betragteligt. Dette er et resultat af samtidig nitrifikation og denitrifikation i MABR'ernes biofilm, hvor man undgår brug af bobler og flere bassiner.

Desuden giver MABR-moduler mulighed for ensartet ydeevne året rundt. Det er i modsætning til konventionelle anlæg med suspenderet biomasse, som ofte oplever nedsat kapacitet på grund af mikroorganismernes langsomme metabolisme i kulde og tabet af nitrificerende bakterier på grund af øgede vandstrømme forårsaget af regn eller sne. Alle nitrificerende bakterier i biofilmen er fastgjort til membranen i MABR-kabinetterne, der beskytter dem fra elementerne og forhindrer dem i at blive skyllet væk.

MABR-teknologien er endnu så ny, at der på verdensplan pt kun er to producenter. I Danmark har blandt andre KD Group i Vejle taget teknologien til sig som repræsentant for irske Dupont OxyMem. 

 Udtalelser:

VandCenter Syd, Danmark:

Vi lever i spændende tider for spildevandsrensning, og MABR har potentialet til virkelig at disrupte. Når teknologiske fremskridt gør os klogere og bringer os tættere på naturens måde at gøre tingene på, ved vi, at vi er på rette vej.  Sammenlignet med traditionel spildevandsbehandling er MABR en smartere måde at give beluftning på og en smartere måde at udføre BNR på. Som ung professionel i vandsektoren er jeg opmærksom på de udfordringer, min generation vil stå over for, og jeg tror, at MABR kan spille en nøglerolle i at hjælpe os med at overgå til fremtidens mere bæredygtige ressourcegenvindingsfaciliteter

(Nerea Uri Carreño, Udviklingsingeniør, VandCenter Syd).

Severn Trent Water, Storbritannien:

MABR er en fantastisk enkel eftermontering, der giver os mulighed for at intensivere vores eksisterende behandlingsprocesser. Vi har haft modulerne inde i 12 måneder nu. Vi har driftet MABR-modulerne gennem hele året og gennem alle årstiderne, og vi oplevede, at det er meget robust. Vi fandt, at behandlingen er pålidelig, og at den behandlede spidsbelastninger, der kom gennem systemet. Det har håndteret alle mulige opstrømsproblemer, og det, vi rådgiver resten af virksomheden nu, er, at dette er en fantastisk teknologi, til alle steder, hvor du har brug for at intensivere processen i et eksisterende aktiveret slamanlæg

(Richard Smith, Waste Water Architect, Severn Trent Water).

Acciona, Spanien:

Acciona Agua er altid på udkig efter innovative teknologier for at give vores kunder det bedste alternativ til deres driftsudfordringer. Efter to års drift har OxyMems praktiske drop-in MABR-teknologi gjort det muligt at øge anlæggets kapacitet med næsten fire gange, når det kommer til at håndtere spidsbelastninger

(María M. Micó, Acciona)."

Vesthimmerlands Forsyning:

Jens Jørgen Ploumann forklarer, hvorfor Vesthimmerlands Forsyning deltager i et MUDP projekt omhandlende MABR.

”MABR har mange lovende fordele, som alle syntes at være noget, vi gerne vil kunne høste frugten af i hele spildevand branchen. De er:

  • MABR skulle være mindre energikrævende end traditionelle bundbeluftningsanlæg.
  • MABR skulle være mere robuste overfor hæmning.
  • MABR skulle næsten være lattergasneutral.”


KD Group
Karetmagervej 25
7100 Vejle
Vejle Kommune
Danmark
CVR nummer: DK40981144
P nummer: 1025294919

Kontaktperson

RP
Rene Pedersen
CEO
rp@kd-group.dk

Send til en kollega

0.047