23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Bæredygtig skovdrift er en familietradition

Södra er ejet af 53.000 skovejere med ét fælles mål – de dyrker skovdrift ud fra bæredygtige standarder, og det har de sådan set altid gjort.

Skovejerne i Södra taler sjældent om bæredygtighed, for der er egentlig ikke et alternativ. For dem er det helt afgørende, at deres skove bliver dyrket, passet, plejet og høstet, så alting altid er i den fineste balance, så deres børn og børnebørn kan fortsætte tidligere generationers gode arbejde. Det er mange familiers levebrød, og det har det været i mange generationer og skal også være det fremover. Derfor eksisterer der f.eks. ikke rovdrift på skovene i Södra, for det ville være det samme som at save den gren over, skovejerne selv sidder på.

Når du er en del af Södra, er du en del af et stort fællesskab, hvor alle har bæredygtig skovdrift som samme mål. Ligegyldigt om medlemmerne har et stort eller lille stykke skov, så er alle interesserede i at få det bedste ud af skoven på naturens præmisser. Det fortæller Michael Philipsen fra Södra.

- Vi har forskellige standarder og guides, men også rådgivere, så vi altid kan vejlede skovejerne om både dyrkning, vedligeholdelse og skovning i en ansvarlig skovdrift som Södras. Vi rådgiver også om økonomi, for skovdrift er en meget langsigtet forretning, hvor ejerne i dag høster bedsteforældrenes arbejde, mens det er børn og børnebørn, der skal høste det arbejde, der bliver lagt i skoven i dag, siger Michael Philipsen.

Ansvarlig skovdrift hele vejen rundt
En vigtig del af rådgivningen handler om ansvarlig skovdrift, for Södras skove skal drives ansvarligt og ud fra standarder, der værner om skovens økosystemer samt stor diversitet for både flora og fauna. Det er de overordnede retningslinjer for det daglige arbejde i skovene. Planlægningen af skovdriften spiller en afgørende rolle for naturbeskyttelsen og foregår ud fra et landskabsøkologisk perspektiv. Her bidrager Södra med vigtig viden om beskyttelse af biotoper og andre miljøer, der har særlige værdier for naturen.

En god tradition for 53.000 familier
Enhver svensker med respekt for sig selv ejer skov - eller drømmer om det! I Sverige ser man skov som en sikker investering i en god pension, og derfor er det attraktivt at eje skov. Södras over 53.000 skovejere ejer til sammen et skovområde på 21.000 km2 i Sydsverige, hvilket svarer til halvdelen af Danmarks areal. De er således en vigtig brik, der bidrager til både klimaet og en af Sveriges allerstørste industrier.

Södras store fællesskab er da også en international milliardkoncern, og i den demokratiske organisation går overskuddet tilbage til de 53.000 ejere, der alle, uanset størrelse, oven i købet har mulighed for at yde den samme indflydelse i Södra - ét medlem, én stemme.

En bæredygtig, lukket værdikæde
Træ fra Södras skove er 100 % PEFC certificeret. Det betyder kort og godt, at det er 100 % bæredygtig skovdrift med fuld kontrol fra frø til kunde. Det kan lade sig gøre, fordi værdikæden er et lukket system, hvor Södra kun får træ fra de certificerede svenske skove. Det er simpelthen ikke muligt at blande leverancer med træ fra andre skove, og derfor har du garanti for 100 % PEFC certificerede bygningsmaterialer.

- Det er en helt unik model, vi har i Södra, fordi vi er et lukket kredsløb, hvor vi faktisk ikke har brug for andre end os selv. Det gør os i stand til at sætte de højeste standarder til vores træ og vores skovdrift, fortæller Michael Philipsen.

Skoven er for alle
Södras skove er stor og vild natur, og med sit mangfoldige dyreliv og sin biodiversitet er de en vigtig kilde til oplevelser og inspiration for både unge og gamle. Alle er velkomne, og derfor planlægger skovejerne i Södra nøje skovhugsten for at tage godt imod og byde velkommen udenfor. Det betyder bl.a., at der altid plantes nye træer, når der bliver fældet, store områder bliver ikke lagt øde hen, og køreskader fra de store maskiner bliver udbedret.

Södras skove er derfor altid indbydende og giver rigeligt plads til at dyrke sociale værdier, hvor der er højt til loftet, og der venter nye eventyr i krat og skov. Sådan er det i dag, i morgen og i fremtiden.

Vil du vide mere?
Vil du vide mere om 100% PEFC certificeret træ til byggeri, er du altid velkommen til at kontakte Michael Philipsen på 4848 8200 eller michael.philipsen@sodra.com. Du kan også læse mere på vores website.

 

Södra Wood A/S
Frydenborgvej 27 N,
3400 Hillerød
Hillerød Kommune
Danmark
CVR nummer: DK73496314

Kontaktperson

Send til en kollega

0.047