23948sdkhjf

En farlig cocktail

| Medlemsnyhed | Indrykket af Atradius

Når forsyningskæder verden over er lammet samtidig med, at coronastøtten udfases, har vi opskriften på en farlig cocktail, der i første omgang vil manifestere sig som øget usikkerhed, men i sidste ende vil betyde en stigning i antallet af konkurser.

Når sammenfaldet mellem forsyningskrisen og udfasningen af coronahjælp er så farlig, er det fordi, vi i snart to år har levet i en økonomisk undtagelsestilstand. På trods af en global pandemi og tiltagende problemer i forsyningskæderne er et historisk lavt antal virksomheder gået konkurs.

Den primære årsag er ifølge Atradius Danmarks adm. direktør, Jesper Daugaard Faurby, at der under coronapandemien er blevet ført en ekstremt lempelig penge- og finanspolitik, som i omfang har været langt større end i forbindelse med finanskrisen for godt 10 år siden.

”Vi har simpelthen haft en periode, hvor det næsten har været svært at gå konkurs. Jeg ser de unaturligt lave konkurs tal som et udtryk for, at staterne under pandemien har holdt hånden under en række virksomheder, der, når støttemidlerne stopper, ikke er i stand til at køre rundt. Derfor forventer jeg, at vi kommer til at se en stigning i betalingsforsinkelser og konkurser i den kommende tid,” siger Jesper Daugaard Faurby.

Antallet af insolvente virksomheder tog globalt set et kraftigt dyk i 2020. For Danmark forventer vi en stigning i konkurstallene, der vil bringe landet 14% over 2019 niveau ved udgangen af 2022.

>> Skriv dig op til Executive Brief for at få direkte og tidligere adgang til flere artikler som denne <<

Virksomheder bliver tvunget til at tage en del af omkostningerne
De fleste økonomer er enige om, at regningen for prisstigningerne, der følger med forstyrrelserne i forsyningskæderne, i sidste ende kommer til at ligge hos forbrugerne. Men ifølge Jesper Daugaard Faurby er det ikke alle virksomheder, der umiddelbart har mulighed for at sende regningen videre.

”Det er klart, at forbrugerne på sigt vil komme til at betale for de øgede priser, men en lang række virksomheder bliver i første omgang selv nødt til at absorbere en stor del af de øgede omkostninger, da der vil være en tidsforskydning, før prisstigningerne sendes videre til næste led. Det kommer til at presse likviditet og indtjening i en periode.”

Jesper Daugaard Faurby er ikke den eneste i Atradius, der ser sorte skyer i horisonten. I vores kreditafdeling, der holder et vågent øje med danske virksomheders kreditværdighed, arbejder Toke Colding som kreditchef. Han mener heller ikke, at der er nogen tvivl om, at markedet vil normaliseres, når coronastøtten stopper.

”Som jeg ser det, er det et spørgsmål om, hvorvidt vi får en hård eller blød landing, når støttemidlerne udfases. Lige nu peger en del ting på, at risikoen for en hård landing er stigende set globalt. Her tænker jeg på coronapandemiens fortsatte udvikling, usikkerheden i den kinesiske byggesektor og særligt de brudte forsyningskæder, der kan sætte en dæmper på væksten og øge risikoen for insolvens. Vi kan derfor godt se en udvikling, hvor der parallelt med god økonomisk vækst sker en betydelig stigning i virksomhedskonkurser.”

>> Skriv dig op til Executive Brief for at få direkte og tidligere adgang til flere artikler som denne <<


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
Atradius

Sjællandsbroen 21
2450 København SV
Danmark
Atradius

Send til en kollega

0.109