23948sdkhjf

Bæredygtigt byggeri starter i de bærende konstruktioner

| Medlemsnyhed | Indrykket af Södra Wood A/S

Træ er et klimavenligt byggemateriale, men der skal bruges endnu mere. Undersøgelser viser, at bærende konstruktioner og fx isolering i træ er dér, hvor man kan skære allermest på CO2-kontoen, og her er CLT den rigtige løsning.

Der er fuld fart på grønne og bæredygtige byggerier, men CO2-gevinsten kan blive væsentligt bedre ved også at bruge træ i de bærende konstruktioner. Med sine mange fordele er Cross Laminated Timber den oplagte løsning.

Byggeri i træ er det bedste valg i den grønne omstilling, men hvis det virkelig skal batte noget, så skal der tænkes langt mere træ ind i byggeriet. Det fortæller Kenny Holm, der er markedschef i Södra Building Systems med ansvar for CLT:

- Træ er både et godt og klimavenligt byggemateriale, men der skal bruges endnu mere. Undersøgelser viser, at bærende konstruktioner er dér, hvor man kan skære allermest på CO2-kontoen, og her er CLT den rigtige løsning. Men branchen mangler viden og erfaringer med at bygge i CLT, og det er vi med til at ændre med vores store viden på området, fortæller Kenny Holm.

Nogle af fordelene ved CLT er, at det krydslimede træ både er stærkt og bæredygtigt. Det er også klimavenligt, fordi produktionen på ingen måde er CO2-belastende - som fx ved fremstillingen af betonelementer - og fordi du kan skære omkring 80 % af lastbiltransporten væk grundet mindre vægt og bedre muligheder for at pakke lasten. Derudover er nøjagtigheden helt nede på 1-2 mm, og byggehastigheden er utroligt hurtig.

Rådgivning er den afgørende faktor
Netop den manglende viden kan ifølge Kenny Holm være lidt af en showstopper for at bruge træ i bærende konstruktioner, specielt i etagebyggerier. Derfor efterlyser han standarder og præ-accepterede løsninger, så branchen, ligesom ved konventionelt byggeri, har faste rammer, den kan forholde sig til. Derudover opfordrer han kraftigt til at søge professionel rådgivning om CLT hos Södra, for det kan betyde alverden for både løsning og pris.

- Når man siger CLT, er der rigtig mange muligheder, der åbner sig. Der er endnu få referencer at forholde sig til i Danmark, men hvis man kigger ud over grænserne, hvor CLT har været brugt i årevis, så er der masser af spændende byggeprojekter. I Södra er vi et stort team af specialister, som rådgiver både før, under og efter byggeprocessen, og et godt eksempel er en byggesag, hvor dækket i CLT var projekteret overdimensioneret. Efter vores rådgivning kunne bygherreren skære 60 mm af tykkelsen og derved sikre en markant forbedring af økonomien, som jo spiller en meget vigtig rolle i disse tider, fortæller markedschefen.

Grøn omstilling og 100 % genanvendelse
Hos Södra er den bæredygtige omstilling i fuld gang og har været det i mange år. Målet er, at ét fældet træ bliver anvendt 100 %, så intet går til spilde. I dag er virksomheden tæt på at være i mål med omstillingen og har ændret sig fra at være en træ- og papirvirksomhed til at en verdensomspændende koncern med en bred produktportefølje baseret på træ. Det er fx konstruktionstræ til byggebranchen, forskellige former for energi, eksklusivt interiørtræ, fibre til tøjindustrien og udvinding af biomethanol og terpentin.

Vil du vide mere?
Hvis du vil vide mere om CLT fra Södra, er du velkommen til at kontakte markedschef Kenny Holm på 2384 4358 eller kenny.holm@sodra.com


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
Södra Wood A/S

Frydenborgvej 27 N,
3400 Hillerød
Danmark
Södra Wood A/S

Send til en kollega

0.078