23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Manglende viden er brandfarligt

For Södra er brandsikkerhed en stor og vigtig rådgivningsopgave. Det er nemlig svært at forstå lovgivning, krav og dokumentation, og forskellige standarder gør det endnu mere indviklet. Ofte er det prisen, der konkurrerer med samvittigheden.

I hele landet skyder flotte træbyggerier op og pryder landskabet. Og smukt ser det ud, men dokumentation af brandimprægnering kan i værste fald få det til at gå i stå af frygt for at bygge livsfarlige brandfælder. For en ting er en løs lovgivning, noget andet er forskellige standarder, der dokumenterer brandsikkerhed forskelligt. 

- Lovgivningen er svær at forstå, så vi bruger meget tid på at rådgive bygherrer, entreprenører og arkitekter om, hvilken brandimprægnering, der passer til hvilke byggerier. Altså en såkaldt ’Field of application’, der dokumenterer, at træet opfylder brandkravene i forhold til den måde, det bliver brugt på. En ubehandlet træfacade kræver en brandimprægnering, der ikke udvaskes, og så skal det være dokumenteret i henhold til EN16755 EXT, siger Jørgen Geel, der er teknisk chef og specialist i brandimprægnering hos Södra. Han tilføjer, at Södras eget produkt, C260 Xteriør, er omgivet af polymerer, der binder sig til træet, og derfor ikke udvaskes.

Bag forkortelser og tal handler det – meget forenklet om, hvordan brandimprægneringen i træet forandrer sig i takt med tiden. Nogle produkters kemiske sammensætning vil blive vasket ud af træet, der så mister sin brandhæmmende effekt. De produkter kan ikke blive kvalitetsstemplet med EN16755 EXT, men de kan måske opfylde kravene til BS EN16755. Og selvom de to standarder minder om hinanden, så er der stor forskel på et afgørende punkt.

BS EN16755 hører hjemme i England – og bør blive der
EN16755 er en europæisk standard, mens BS EN16755 er en engelsk variant, der slækker på et væsentligt krav til det man kalder Total Heat Release (THR). Med THR ser man på, hvor meget varme træet vil frigive ved brand efter en accelereret vejrtest i henhold til EN16755. I den europæiske standard må den værdi maksimum øges med 20 %, mens det krav er helt væk i den engelske standard.

- Det er at gamble med liv og død at fjerne så vigtigt et punkt. Vi har set mange forfærdelige brande, for eksempel i England, hvor det har været ude af kontrol, og rigtig mange er omkommet. Man skal tage brand og sikkerhed alvorligt, og vi vil gerne kunne sove godt om natten, så for os handler det om, at brandsikre de byggerier vi er med i så godt som overhovedet muligt, siger Jørgen Geel.

Pris kontra samvittighed
Mange tror, at brandimprægneret træ er et standardprodukt, men det er absolut ikke tilfældet. Forskellige kvaliteter får prisen til at variere, og ligesom med andre ting får man, hvad man betaler for. Dog er den store forskel, at man ved at gå på kompromis med prisen, kan sætte andres liv på spil.

- Man kan sammenligne det lidt med en NCAP test, hvor jeg altid vil gå efter en bil med flest stjerner, så jeg ved, at min familie og jeg er godt sikret, hvis vi skulle komme ud for en ulykke, slutter Jørgen Geel. 

Vil du vide mere
Du kan læse mere om C260 brandimprægneret træ fra Södra her. Du kan også downloade vores printvelige artikel om kraven til EN 16755.

Har du yderligere spørgsmål er du altid velkommen til at ringe til vores projektchef Jørgen Geel på 4848 8200 eller sende en mail på jorgen.geel@sodra.dk.

Södra Wood A/S
Frydenborgvej 27 N,
3400 Hillerød
Hillerød Kommune
Danmark
CVR nummer: DK73496314

Kontaktperson

JG
Jørgen Geel
Projektchef
jorgen.geel@sodra.com

Send til en kollega

0.031