23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Optimeret biogasanlæg med nye, gamle tanke

Det forbrugerejede selskab SSF Energi leverer varme og el til 374 husstande i Nordvestsjælland – nu endnu mere miljøvenligt og cirkulært.

Biogasanlægget kører på både gylle og frugt- og grøntaffald fra lokalområdet og er optimeret med nye tanke, bygget på fundamentet af de gamle. En bedre, billigere og grønnere løsning.

Biogasanlægget i Føllenslev har været i drift siden 1995. I tre tanke med et rumfang på hver 1000 m3 er gylle fra lokale landmænd gennem årene blevet omsat til CO2-neutral energi og distribueret til områdets radiatorer og stikkontakter. Men det var blevet tid til en renovering, fortæller Jan Hansen, driftsleder hos SSF Energi:

-  Tiden havde slidt på anlægget, og det var nødvendigt at skifte tankene ud. Vores udnyttelsesgrad lå på omkring 75 %, så vi kiggede på dimensioneringen og har nu fået optimeret anlægget, så det udnytter gassen langt bedre og mere stabilt. Samtidig kan vi nedbringe mængden af affald, som vi tilfører, med cirka en tredjedel.

Genbrug sparer tid og penge
Udskiftningen af de tre tanke har A-Consult stået for, og også her er der tænkt i bæredygtighed. De bundplader, som tankene stod på, er genbrugt, og de gamle elementer kappet i jordhøjde, så nye dele kunne sættes ind i den gamle tank. Jan forklarer:

- Det har sparet os for både tid og penge. Monteringen tog meget kortere tid, end hvis vi skulle bryde alt det gamle ned, fjerne beton og køre materialerne væk. Alene det at køre materialer væk havde været meget dyrt.

Processen med udskiftning af tankene gik hurtigt, fortæller Jan, som har stor ros til A-Consults medarbejdere:

- Vi havde et enkelt besøg af Martin fra A-Consult, inden vi gik i gang med arbejdet, og så er alt ellers bare forløbet efter planen med nedtagning og opbygning. 

Cirkulært potentiale
Ombygningen har kostet i omegnen af 10 mio. kr. – en investering, der betyder, at anlægget er fremtidssikret, og varmepriserne for forbrugerne inden for de næste tre år kan sættes ned. Derudover har renoveringen åbnet energiselskabets øjne for nye leverandører af råvarer. Udover gylle, som anlægget modtager fra lokale landmænd inden for en radius af max. 8 km, er man nu også begyndt at tilføre frugt- og grøntaffald fra lokalområdet. Et tiltag med potentiale for at udvikle sig, ifølge Jan:

- Det affald, som vi får fra den lokale frugtplantage, er med til at nedbringe mængderne af industriaffald til anlægget, og det er vi rigtig glade for. Vi vil faktisk gerne tage imod endnu mere frugtaffald – det kunne f.eks. komme fra egnens jordbæravlere.

Det lokale loop, som SSF Energi på den måde indgår i, er et eksempel, som andre sagtens kan lade sig inspirere af. Det bedste råd, som Jan vil give til kolleger i branchen, er at tage kontakt til professionelle konsulenter. SEGES hjalp SSF Energi med at analysere sammensætningen af deres affald og optimere biogassens kvalitet, og værdien af den rådgivning kan nærmest ikke gøres op i penge, siger Jan med et smil:

- Vi tænkte ”lad os prøve at ringe til dem – det kan der da ikke ske noget ved”. Men det gjorde der sørme!

Optimering af anlægget hos SSF Energi
· Biogasanlægget er opført i 1995 og leverer varme og el til 374 husstande.

· Optimeringen handlede både om at dimensionere anlægget anderledes og kigge på sammensætningen af affaldet.

· Anlæggets tre tanke er udskiftet af A-Consult, men med genbrug af bundpladerne. Det har sparet SSF Energi for både tid og udgifter til bortskaffelse – og miljøet for ny produktion og nedbrydning.

· SSF Energi har reduceret mængden af tilført affald med en tredjedel og producerer samtidig mere energi.

· Moderniseringen af anlægget har kostet omkring 10 mio. kr. Det forbrugerejede selskab regner med at kunne nedbringe varmeprisen for forbrugerne inden for de næste tre år.

A-Consult Agro A/S
Fabriksvej 8
7800 Skive
Skive Kommune
Danmark
CVR nummer: DK30807464
P nummer: 1013552882

Kontaktperson

MWSJ
Morten W. S. Johannesen
msj@aconsult.dk

Send til en kollega

0.031