23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Professionel rådgivning er nøglen til godt byggeri

Træ har mange åbenlyse fordele, når man har en grøn og bæredygtig agenda som Tækker Group, der udvikler Nye uden for Aarhus. Men træ giver også udfordringer. Varighedsklasse og brandsikkerhed skal dokumenteres, og det kræver ekspertise.

Træ har mange åbenlyse fordele som byggemateriale, og specielt hvis man har en grøn og bæredygtig agenda. Det har de hos Tækker Group, der er ved at udvikle Nye, der er en ny by uden for Aarhus. Men træ giver også udfordringer. For varighedsklasse – og særligt brandsikkerheden skal kunne dokumenteres, og det kræver speciel ekspertise.

Nye vokser i etaper, og i dag bor der ca. 300 personer i 70 boliger, der er en del af den første lokalplan på 650 boliger. Næste lokalplan med 1.800 boliger er under udarbejdelse, og på sigt skal der bygges 10.000 boliger i alt. På Solsikkevænget 17-19 har AART tegnet et etagebyggeri med 20 boliger, hvor cedertræ smukt pryder facaden. Det ser imponerende ud, men det har taget tid, at nå frem til den løsning. Det fortæller Rasmus Fuglsang, der er projektleder hos bygherren Tækker Group.

- Det har været en lang proces, for regler og krav om brandimprægnering kræver rigtig meget teknisk viden. Vi har vores egen brandtekniker, men vi havde også brug for en leverandør, der både kunne give os sparring og samtidig garantere den rette dokumentation, og her spillede Södras rådgivning en afgørende rolle for, at vi rent faktisk kom i mål, fortæller Rasmus Fuglsang, der i dag er rigtig glad for valget af ubehandlet cedertræ - med Södras C260 Xteriør brandimprægnering.

En udfordring for branchen
Der er en lang række arkitekter tilknyttet de mange byggeprojekter i Nye, og for at dele svær teknisk viden på tværs af byggefelter, blev der inviteret til kaffe og en fælles teknisk snak om træ og brandsikkerhed – samt en introduktion til ’Field of application’.  

- Lovgivningen kan være svær at forstå, så vi kommer meget gerne ud og rådgiver om, hvilken brandimprægnering, der passer til hvilke byggerier. Altså en såkaldt ’Field of application’, der kan dokumentere, at træet opfylder brandkrav i forhold til den måde, det bliver anvendt på. I dette tilfælde hvor facadebeklædningen er ubehandlet cedertræ, skal det være en brandimprægnering, der ikke kan udvaskes. Og så er det altså vigtigt, at få en fyldestgørende dokumentation på imprægneringen i henhold til EN16755 INT 1, INT 2 samt EXT., fortæller Jørgen Geel, der er teknisk chef og specialist i brandimprægnering hos Södra.

Træ gode råd
Ifølge Jørgen Geel er der tre ting, man skal være særligt opmærksom på, når man bygger med træ. De to første drejer sig om brandsikkerhed, nemlig brandimprægnering og dokumentationen bag. Den sidste er træsorten, for den spiller en vigtig rolle i forhold til design, vedligeholdelse, formstabilitet og vejrbestandighed. Den betragtning bliver bakket op af Søren Mosegaard Ditlevsen, projektleder i entreprenørvirksomheden Q-Construction, der sammen med Rasmus Fuglsang har været med i den projekterende del og derudover stået for byggeprocessen.  

- Der var forskellige træsorter i spil, og vi fik bygget mock-ups for at se, hvordan træet ændrede sig, og hvordan vi i det hele taget skulle bygge facadebeklædningen op. Efter god dialog mellem arkitekt, entreprenør og bygherre endte valget på cedertræ. Dels fordi det patinerer over i den der flotte grålige nuance, men også fordi det for bygherre er vigtigt, at det stort set ikke kræver noget vedligeholdelse, fortæller Søren Mosegaard Ditlevsen. 

Fer og not med et twist - og minimalt spild
Facadebeklædningen er leveret i faldende længder med Södras specialudviklede skrå endenot, der begrænser fugtlommer ved stød, men også gør det muligt at støde brædderne sammen fortløbende for at få de elegante lodrette linjer fra sokkel til tag. Et helt bevidst valg, fortæller Rasmus Fuglsang.

- Næsten på alle etagebyggerier ser man en adskillelse i facaden ved hver etage som et brandstop. Men for at få hver blok til i højere grad at fremstå som en samlet helhed er brandstoppet lagt ind bag beklædningen. Det giver et flot udtryk og ser mere naturligt ud, siger han. Samtidig er der den store fordel, at materialespildet bliver mindre.

- Med denne her form for montering har vi haft minimalt spild, fordi vi ikke er afhængige af at støde brædderne sammen over faste lægter. Når vi har haft en rest, er vi startet med den i bunden, og så arbejdet videre derfra op mod toppen, slutter Søren Mosegaard Ditlevsen.

Vil du vide mere
Du kan læse mere om cedertræ fra Södra her. Har du yderligere spørgsmål er du altid velkommen til at ringe til vores projektchef Jørgen Geel på 4848 8200 eller sende en mail på jorgen.geel@sodra.dk.

 

Södra Wood A/S
Frydenborgvej 27 N,
3400 Hillerød
Hillerød Kommune
Danmark
CVR nummer: DK73496314

Kontaktperson

JG
Jørgen Geel
Projektchef
jorgen.geel@sodra.com

Send til en kollega

0.047