23948sdkhjf

Kontraventiler til vandforsyning

| Medlemsnyhed | Indrykket af AVK Danmark A/S

Kontraventiler er installeret i rørledninger eller i forbindelse med pumpeanlæg for at forhindre tilbageløb. Derved mindskes risikoen for forurening eller blanding af medier, hvorved bl.a. drikkevandskvaliteten sikres.

Hvad er en kontraventil
En kontraventil er en envejsventil, hvor flow kan løbe frit den ene vej. I det øjeblik flowet gennem ventilen er nul eller der opstår et returløb eller trykstød i modsat retning vil kontraventilen lukke af. Hvis flowet vender, og der ikke er installeret en kontraventil, kan der udover forurening også forekomme vandslag. Vandslag kan komme med en ekstrem kraft og kan let ødelægge en rørledning eller komponenter i en rørledning.

Forskellige typer kontraventiler
De mest almindelige typer af kontraventiler til vand og spildevand er kontraklapventiler og kuglekontraventiler:

En kontraklapventil er monteret med en disk, der svinger på et hængsel eller en aksel. Disken svinger væk fra sædet for at tillade et fremadrettet flow og når flowet stopper, svinger disken tilbage til sædet for at blokere for tilbageløb. Ofte er der monteret en arm og vægt eller en arm og fjeder for at opnå optimal drift. Kontraklapventiler med arm og vægt er velegnede til installationer med øget risiko for trykstød ved standard flowhastighed.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at kontraklapventiler ikke er helt vedligeholdelsesfri, da disken skal rengøres en gang imellem. Sten og skidt fra pumpestop har tendens til at lægge sig ovenpå eller i forbindelse med klappen og dermed forhindre fuld gennemløb. Åbner kontraklapventilen ikke ordentligt, når pumpen kører, stiger trykket i trykledningen og pumpekapaciteten falder. Derfor installeres kontraklapventiler ofte, hvor personale er til stede.

En kuglekontraventil fungerer ved, at en kugle bevæger sig op og ned inden i ventilen. Sædet er bearbejdet til at passe til kuglen og kammeret er koniskformet for at lede kuglen ned i sædet og dermed tætne og forhindre tilbageløb.

Kuglekontraventiler vælges ofte til pumpestationer uden fast bemanding, da de kræver begrænset vedligeholdelse. Oftest skal de kun tilses i nedenstående situationer:

Vandslag: Hvis der opstår vandslag, når pumpen stopper, kan det evt. løses ved at vælge en kugle med + 20 % vægt

Vibrationer og resonans fra ventilen: Brug en kugle med - 20 % vægt

Kuglen sidder fast i sædet: Brug en kugle med hårdere gummitype (min. shore 60) eller brug en kugle med metalkerne

Overvejelser ved valg af kontraventil
Ofte fokuseres der på at reducere omkostningerne og samtidig opnå det lavest mulige tryktab, men i forhold til kontraventiler er højere sikkerhed lig med højere tryktab. Så for at være sikker på, at kontraventilen beskytter systemet korrekt, bør hvert system vurderes individuelt, og faktorer som risiko for vandslag, acceptabelt tryktab, og den økonomiske konsekvens ved at installere en kontraventil med for høj sikkerhedsmargin mod vandslag skal overvejes. Find mere om kontraventiler til vandforsyning her.

Medlemsnyhed

Indrykket af
AVK Danmark A/S

Bizonvej 1
8464 Galten
Danmark
AVK Danmark A/S

Billeder & videoer

Send til en kollega

0.078