23948sdkhjf

Overskudsvarme fra køleanlæg bruges som fjernvarme

| Medlemsnyhed | Indrykket af Dansk Energirådgivning A/S

Tidligere blev overskudsvarmen fra køleanlægget i ABC Lavpris’ butik i Randers lukket ud til gråspurvene på taget. I dag anvendes overskudsvarmen til opvarmning af butikken. Den resterende overskudsvarme sælges til fjernvarme.

I slutningen af 2016 købte dagligvarekæden ABC Lavpris et mindre butikscenter i Randers. Centeret blev totalrenoveret og køle- og varmesystemet blev samtidigt optimeret.

”Vi har i forbindelse med renoveringen af butikscenteret installeret et nyt, stort CO2-køleanlæg, og dét giver en masse overskudsvarme. Førhen blev overskudsvarmen lukket ud til gråspurvene på taget, men i dag anvender vi den til at opvarme vores egne butikslokaler og lejlighederne på første sal i butikscenteret. Den varme, som vi ikke selv bruger, sælger vi til fjernvarme”, fortæller Ejvind Okholm, administrerende direktør og teknisk chef hos ABC Lavpris.

Foruden at have fortrængt hele indkøbet af fjernvarme til butikken på omkring 200.000 kr. årligt, har ABC Lavpris også fået bedre mulighed for at optimere driften af det nye køleanlæg.

”Vi har købt et overvågningsabonnement til styringen på køleanlægget. Det gør, at vi hurtigt bliver alarmeret, hvis anlægget ikke kører optimalt. På den måde kan vi hele tiden holde øje med, at der f.eks. ikke er CO2-udslip på anlægget. Desuden kan operatøren også se på overvågningssystemet, hvad en evt. fejl drejer sig om, så det ikke er nødvendigt at sende én ud og se på anlægget. Det sikrer en regelmæssig drift uden de store forstyrrelser”, siger Ejvind Okholm.

ABC Lavpris kommer til at renovere flere butikker i løbet af de næste par år. Med det vellykkede energispareprojekt i Randers forventer Ejvind, at ABC Lavpris og Dansk Energirådgivning kommer til at samarbejde om at energioptimere flere af ABC Lavpris’ butikker.


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
Dansk Energirådgivning A/S

Glarmestervej 18B
8600 Silkeborg
Danmark
Dansk Energirådgivning A/S

Send til en kollega

0.063